Fermierii din India primesc acum știri de la prezentatorii realizați cu inteligența artificială

bas

Grupul public de radiodifuziune indian Doordarshan – care nu este deloc un exemplu de inovație tehnologică – transmite știri agricole fermierilor, în zonele îndepărtate ale țării, prin intermediul a două avataruri de inteligență artificială realiste, care vor fi în curând multilingve, conform Bloomberg.

Prezentatorii virtuali Krish și Bhoomi oferă prognoze meteo, prețurile produselor de bază, tendințe agricole și actualizări privind programele de cercetare agricolă și de asistență socială de stat pentru milioane de fermieri prin intermediul canalului Kisan al Doordarshan. În hindi, „kisan” înseamnă fermier. Roboții animați de inteligență artificială transmit informațiile pe un ton natural.

Deocamdată, neobosiții roboți fără vârstă, care citesc știrile, prezentați luna trecută, se limitează la hindi, cea mai importantă dintre cele aproape două duzini de limbi oficiale ale Indiei. În timp, promisiunea este că inteligența artificială îi va ajuta să vorbească 50 de limbi și să se adreseze astfel unei pături mai largi a populației.

Inteligența artificială a canalului agricol este o colaborare între oamenii reali care verifică și selectează știrile și prezentatorii sintetici care le transmit telespectatorilor, a declarat Navneet Sehgal, președintele Prasar Bharati, care operează Doordarshan.

Răspunsul publicului a fost puternic. El se așteaptă la și mai mult entuziasm atunci când fermierii vor începe să primească emisiunile în limbile lor locale – cum ar fi maithili, bhojpuri sau magahi. Prezentatorii AI ar putea debuta în curând și pe principalele canale Doordarshan, a spus el.

Anul trecut, conglomeratul media India Today Group a prezentat-o pe Sana, o prezentatoare AI care vorbește mai multe limbi. „Sana lucrează cu un editor uman surogat”, a declarat Kalli Purie, director editorial de grup la India Today. „Viitorul este fascinant și înspăimântător și este aici”, a spus ea la debutul Sana.

Există teama că prezentatorii generați de inteligență artificială pot fi instrumente de propagandă și dezinformare, prinzând publicul cu garda jos în timp ce parcurge conținutul social media. Într-o țară precum India, unde sute de milioane de utilizatori sunt începători în ceea ce privește dispozitivele personale și internetul, este posibil ca mulți telespectatori să nu-și dea seama că prezentatorul este un robot. Știrile false au mai multe șanse de a se răspândi dacă persoanele AI sunt confundate cu prezentatori reali.

Vor observa fermierii diferența? Încă nu au apărut evaluările, oricât de mult ne-ar putea spune acestea. Prezentatorii AI vin într-un moment în care încrederea în cei care prezintă știrile este deja la pământ în întreaga lume. Prezentatorii nu mai sunt văzuți ca furnizori infailibili ai adevărului. Așadar, amenințarea reprezentată de înlocuitorii AI este greu de definit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *