Fermier cu valoare adăugată: Ela și Sebastian au început să facă procesare de fructe la afacerea lor din agroturism, deschisă în Apuseni după ce au stat un an în Canada / Povestea brandului Cămara de la Munte

fermier cu valoare adaugata, cabana motilor, camara de la munte, fructe de padure Sursa foto: Cămara de la Munte

Soții Ela Atanasaiu și Sebastian Hosu s-au întors după un an petrecut în Canada pentru a deschide în 2009, cu fonduri europene, Cabana Moților din Mărișel, în Munții Apuseni. Proprietatea este și casa lor.

„Am fost plecați un an de zile, am locuit în Canada și ne-am dat seama că tot mai bună-i pâinea acasă”, au spus cei doi soți pentru G4Food.

Principalele deserturi pregătite la Cabana Moților se bazează pe fructele de pădure culese din zonă, din flora spontană (afine, zmeură, merișoare) sau cultivată (căpșuni), dar și pe fructe provenite de la producători locali. „Am știut că trebuie să ne folosim de resursele locale în bucătăria restaurantului”, au mai spus cei doi soți. Iar fructele de pădure se găsesc din belșug în zonă.

Pasul, firesc, către procesare

După o vreme în care au servit rețete tradiționale pentru mâncare, dulceață și sirop în micul restaurant al cabanei, clienții au început să ceară astfel de produse „la pachet”. Astfel, trecerea la produse procesate a fost un pas firesc pentru antreprenori.

În 2012, cei doi soți, care au lucrat multă vreme în multinaționale, au lansat brandul Cămara de la Munte, sub care vând produse precum dulceață de casă, sirop de casă, ceai, afine uscate, pulbere de muguri de brad sau condimente pentru vin fiert. Multe dintre produse nu conțin zahăr adăugat și au prețuri accesibile. De exemplu, o sticlă de sirop de zmeură fără zahăr adăugat de 300 ml costă 19 lei, iar un borcan de dulceață de caise de 200 g costă 15 lei.

Procesarea este făcută în casă, într-un spațiu autorizat în care antreprenorii au investit aproximativ 20.000 de euro. Producția este artizanală, fără mașini și echipamente sofisticate.

Soții au declarat pentru G4Food că linia de business Cămara de la Munte este profitabilă și în creștere.

„Ce nu socotește nimeni, nici măcar economiștii, este background-ul nostru, experiența, abilitățile, cunoștințele, moștenirea pe care o avem de la părinți și de la bunici și faptul că ne-am implicat direct și personal în toată această afacere. Acesta a fost principalul factor de succes, pentru că alții cumpără tehnologii de milioane de euro, angajează pe cineva, pleacă și îi lasă să producă fără să guste, fără să mestece, fără să miroase, fără să aleagă fructele”, a explicat Ela Anastasiu.

Fructele sunt furnizate de localnici, dar și de muncitori sezonieri. Cei doi soți și-ar dori să aibă și propria plantație de fructe de pădure, dar spun că nu au timp pentru asta deoarece se ocupă personal de foarte multe aspecte ale afacerii, de la vânzări, marketing și până la resurse umane. „Ne-ar fi plăcut să avem o plantație de ceva și vreo 10 angajați pentru ea, care sau muncească împreună cu noi”, au spus cei doi.

Produsele pot fi achiziționate de la Cabana Moților, din magazinul online al brandului, dar și de pe unele platforme online partenere.

Prin campania „Fermier cu valoare adăugată”, G4Food promovează ideile de afaceri care îi inspiră pe fermieri să producă și să vândă produse cu valoare adăugată, nu doar materii prime.

Sursa foto: Cămara de la Munte

Comentarii

  1. Cunosc zona si cunosc si afacerea respectiva. Am o casa de vacanta in Marisel. Le-ati cam inflorit G4food. Preparatele respective nu sunt facute de ei ci de niste localnici si nici macar cu produse locale ci cumparate de la Metro sau culese prin alte zone. Unde ati vazut voi caise la 1200 de metri altitudine? Sau visine? Sau catina? Pe langa preturile de Viena, preparatele lor sunt absolut banale, iar “restaurantul” este de-a dreptul scandalos. Mancare scumpa si proasta. Ca mai peste tot in tara. Dar hei… ce ambalaj dragut!

    • Produsele Cămara de la Munte sunt procesate integral în micul atelier de procesare, autorizat DSV, din incinta Cabana Moților. Pe care vă invităm să îl vizitați, dacă articolul și ceea ce spunem noi nu e suficient pentru a vă convinge.
      Folosim fructe și plante din flora spontană sau de la producători locali care au plantații județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare.
      În ceea ce privește restaurantul Cabana Moților, exact asta ne-am propus – mâncare banală, cinstită și bună. Și ne bucurăm că o apreciază marea majoritate a oaspeților noștri.
      Vă așteptăm în vizită pentru a vă arăta că lucrurile nu sunt deloc așa cum le-ați descris.
      Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *