Fenomele meteo extreme riscă să afecteze și în 2025 prețurile la alimente

pretul alimentelor 2025 seceta caldura extrema fenomene meteo extreme Sursa foto: Pixabay / Alexas_Fotos

Evenimentele meteorologice extreme sunt așteptate să provoace volatilitate în prețurile alimentelor pe tot parcursul anului 2025, avertizează analiștii lanțurilor de aprovizionare, după ce prețurile la cacao și cafea au ajuns la un nivel mai mult decât dublu în ultimul an, scrie situl antena3.ro, preluând o analiză din cotidianul britanic The Guardian.

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cacao și cafea, cu 163% și 103%, din cauza unui mix de precipitații peste medie și temperaturi ridicate în regiunile producătoare, arată cercetarea.

Prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 56% după ce seceta a afectat grav culturile din Bulgaria și Ucraina, țară care continuă să sufere și din cauza invaziei rusești. Alte produse alimentare care au înregistrat creșteri semnificative de preț de la un an la altul includ sucul de portocale și untul, ambele scumpindu-se cu peste o treime, și carnea de vită, al cărei preț a crescut cu puțin peste un sfert.

„Producătorii de alimente și comercianții trebuie să-și diversifice lanțurile de aprovizionare și strategiile de achiziție pentru a reduce dependența excesivă de o singură regiune afectată de eșecurile recoltelor”, a declarat Katharina Erfort, de la compania Inverto.

Securitatea alimentară, tot mai amenințată

În decembrie, guvernul britanic a declarat că inflația prețurilor la alimente și criza climatică duc la o creștere a numărului de gospodării afectate de foame și malnutriție. Iar oamenii de știință specializați în climatologie au confirmat că descoperirile Inverto sunt în concordanță cu previziunile lor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Evenimentele meteorologice extreme din întreaga lume vor continua să crească în severitate și frecvență, pe măsură ce temperatura globală continuă să crească”, a declarat Pete Falloon, expert în securitate alimentară la Met Office și Universitatea din Bristol.

„Culturile sunt adesea vulnerabile la fenomene meteorologice extreme, iar în viitor ne putem aștepta la șocuri continue în producția agricolă globală și în lanțurile de aprovizionare, ceea ce va accentua problemele legate de securitatea alimentară”, a avertizat acesta.

Căldurile excesive se văd direct în prețuri

Max Kotz, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, a declarat că datele arată deja că extremele de temperatură afectează direct prețurile alimentelor. „Anul trecut am văzut numeroase exemple ale acestui fenomen în timp real. Valurile de căldură extremă din Asia de Est au dus la creșteri semnificative ale prețului orezului în Japonia și ale legumelor în China”, a spus el.

„Și mărfurile de pe piețele internaționale au fost grav afectate. Căldura extremă și seceta din țările vest-africane producătoare de cacao, precum și din regiunile producătoare de cafea din Brazilia și Vietnam, au determinat creșteri puternice ale prețurilor. Până când emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse efectiv la net zero, căldurile și secetele extreme vor continua să se intensifice la nivel global, provocând probleme și mai mari pentru agricultură și prețurile alimentelor decât cele cu care ne confruntăm în prezent”, adaugă Max Kotz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *