Expoziţie cu degustare din 40 de varietăţi de tomate de culorile curcubeului la Buzău

tomate, Buzau

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă (SCDL) a organizat o expoziţie cu degustare din 40 de varietăţi de tomate de diverse culori şi mărimi, pentru a stabili cea mai gustoasă dintre ele şi linia care va urma să fie supusă dezvoltării.

Pentru a desemna cea mai gustoasă tomată, publicul invitat la eveniment a trebuit să deguste toate tipurile expuse şi să le departajeze prin note de la 1 la 5 în funcţie de culoare, fermitate, suculenţă, gust, aromă şi mărimea fructului, transmite Agerpres. “În studiu avem 40 de varietăţi, printre acestea avem deja soiurile noastre omologate, avem câteva linii în ameliorare şi avem şi câteva combinaţii hibride obţinute de noi. După ce vom analiza statistic toate datele primite vom începe să lucrăm asupra liniei. Avem forme, culori şi texturi diferite atât de la tomate tip cireaşă până la tomate mari şi foarte mari. Vor fi notate cu note de la 1 la 5, în care 1 înseamnă ‘nu îmi place deloc’ iar 5 ‘îmi place foarte mult'”, a declarat specialistul SCDL, Elena Barcanu.

Tomata rămâne leguma fanion a SCDL alături de ceapa şi de varza de Buzău

Potrivit conducerii SCDL, pe lângă varza şi ceapa de Buzău, tomatele rămân legumele fanion ale instituţiei de cercetare. “Sperăm ca anul viitor să avem o expoziţie cu degustare şi mai mare. De ce pledăm cu această degustare pentru tomatele româneşti, pentru că pledăm pentru o tomată cu gust, sănătoasă.”

”Regăsim aici de la tomate extratimpurii, timpurii până la tomate de vară-toamnă. Avem tomata Ovidia timpurie, cu fructe galbene tip banană, vorbim de Siriana, Florelia şi Nectaria, portocalii, respectiv, roz. Trecem printr-o gamă variată de soiuri, până la tomatele Buzău 47 şi tip cireaşă foarte gustoase. Tomata 1600 o iubesc pentru că este vorba de tomata clasică, dar recomand şi o salată asortată cu tomate portocalii şi roz”, a precizat directorul SCDL, Elena Burnichi.

Pentru o parte dintre invitaţi, expoziţia cu degustare a însemnat o bună ocazie de a-şi aduce aminte de gustul românesc al tomatelor. “Am degustat până acum cinci variante, îmi place tomata portocalie, i-am dat notă maximă. Sunt diferite gusturile, foarte greu de departajat. Îmi place varietatea de culori, m-aş bucura din suflet să găsim astfel de tomate şi la piaţă”, a spus unul dintre degustătorii prezenţi la expoziţie.

Pe parcursul lunii august, după ce vor fi înregistrate tabelele cu note, SCDL va urma să anunţe varietatea de tomată preferată de public în cadrul expoziţiei cu degustare. SCDL ca unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe, are în prezent preocupări în domeniul cercetării, ameliorării, selecţiei conservative şi producerii materialului biologic la soiurile de legume şi flori, optimizării tehnologiilor de cultură pentru culturile din câmp deschis şi spaţii protejate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Soiurile originale-romanesti de odinioara, cele hranitoare si cu gust inconfundabil…nu erau 40 la numar.
    De unde vine diferenta ? Ca e mare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *