Număr mare de probe analizate
Un total fără precedent de 110.829 de mostre de alimente au fost colectate în Uniunea Europeană (UE) în 2022, în creștere cu un sfert față de 2021. Rezultatele arată că 96,3% dintre probe s-au încadrat în limitele permise legal.
Pentru subsetul de 11.727 de probe analizate în cadrul programului de control coordonat de Uniunea Europeană (EU MACP), 98,4% s-au încadrat în limitele legale, informează EFSA.
Constatările programului coordonat de UE
EU MACP analizează probe colectate aleatoriu din 12 produse alimentare. Pentru 2022, acestea au fost mere, căpșuni, piersici, vin (roșu și alb), salată verde, varză, roșii, spanac, boabe de ovăz, boabe de orz, lapte de vacă și grăsime de porc.
Dintre eșantioanele analizate în cadrul programului coordonat de UE:
51,4% (6.023 de probe) nu aveau niveluri cuantificabile de reziduuri.
47% (5.512) au conținut unul sau mai multe reziduuri în concentrații sub sau egale cu nivelurile permise (cunoscute ca niveluri maxime de reziduuri sau LMR).
1,6% (192) au conținut reziduuri care depășesc nivelurile permise.
Tendințe ale reziduurilor din cele 12 alimente analizate
Același coș de produse este eșantionat la fiecare trei ani, arătând tendințe în creștere sau scădere pentru mărfurile specifice.
Rata globală la care reziduurile de pesticide au depășit LMR a scăzut ușor de la 2% în 2019 la 1,6% în 2022.
Comparativ cu 2019 și 2016, rata de depășire a scăzut la mere, piersici, căpșuni, vin și grăsime de porc; pentru spanac, a scăzut din 2019. Nu au fost găsite mostre de lapte de vacă cu reziduuri peste LMR în 2022, ca în 2019 și 2016. Depășirile au crescut pentru varză, roșii, salată verde, orz și boabe de ovăz.
Raportul anual al EFSA include date armonizate și comparabile colectate în cadrul programului coordonat al UE, precum și date colectate ca parte a activităților naționale de control desfășurate de statele membre ale UE, plus Norvegia și Islanda. Programele naționale de control sunt bazate pe riscuri și oferă informații importante managerilor de risc, dar nu oferă o imagine reprezentativă statistic a nivelurilor de reziduuri din alimente de pe piața din întreaga Uniune Europeană.
Evaluarea riscului alimentar
Rezultatele programelor de monitorizare reprezintă o sursă valoroasă de informații pentru estimarea expunerii alimentare a consumatorilor din UE la reziduurile de pesticide.
EFSA a efectuat o evaluare a riscului alimentar ca parte a analizei sale a rezultatelor. În acest an, raportul extinde metodologia de evaluare probabilistică introdusă anul trecut la toate pesticidele analizate în cadrul programului coordonat de UE. Această evaluare arată probabilitatea ca consumatorii să fie expuși la o cantitate de reziduuri peste un anumit prag de siguranță.
Pe baza evaluării sale, EFSA concluzionează că există un risc scăzut pentru sănătatea consumatorilor din cauza expunerii estimate la reziduurile de pesticide din alimentele testate. Cu toate acestea, raportul face o serie de recomandări statelor membre pentru a crește eficiența sistemelor europene de control pentru reziduurile de pesticide.