Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au făcut o descoperire interesantă, publicând un studiu care identifică un posibil remediu pentru respirația urât mirositoare cauzată de usturoi. Iar antidotul este ceva ce ai putea avea deja în frigider, iaurtul natural integral, scrie Food and Wine.
Echipa de la Ohio State a prezentat rezultatele preliminare ale unui nou studiu despre usturoi, publicat în revista științifică Molecules. Conform cercetărilor lor, „iaurtul natural integral a anihilat aproape toți compușii volatili responsabili de mirosul puternic al usturoiului, împiedicând-i să se elibereze în aer.”
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au testat usturoiul în raport cu „componentele individuale” ale iaurtului – apă, grăsimi și proteine – pentru a vedea care dintre ele neutralizează cel mai bine compușii responsabili de mirosul neplăcut. În cadrul experimentului, echipa a plasat usturoi crud în borcane de sticlă, astfel încât mirosul să poată fi detectat de nasul uman. Deși fiecare componentă a avut un anumit efect, combinația acestora în iaurt a redus cu 99% „principalii compuși volatili care produc mirosul neplăcut al usturoiului,” au raportat cercetătorii.
Metode științifice dovedite pentru a scăpa de respirația de usturoi
„Dieta bogată în proteine este foarte populară în prezent – în general, oamenii vor să consume mai multe proteine,” a declarat Sheryl Barringer, profesor de știința alimentelor și tehnologie la Universitatea de Stat din Ohio și cercetător principal al studiului. „Un beneficiu secundar neașteptat ar putea fi dezvoltarea unei formule bogate în proteine care să fie promovată și ca deodorant pentru respirație, pe lângă beneficiile sale nutriționale.”
Descoperirile echipei vor sta probabil la baza unor studii ulterioare care vor analiza diferite tipuri de proteine și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a combate respirația urât mirositoare. Deocamdată, însă, Barringer sugerează că iaurtul grecesc ar putea fi cea mai bună opțiune, datorită conținutului său ridicat de proteine. Trebuie doar să iei o lingură imediat după ce ai consumat usturoi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Aceasta nu este prima dată când Barringer caută un remediu pentru respirația de usturoi. Conform site-ului OSU, cercetările sale anterioare au identificat merele, menta și salata verde ca fiind posibile soluții împotriva mirosului de usturoi. Încă un sfat de la Barringer? Încearcă să prăjești usturoiul înainte de a-l consuma, deoarece acest lucru poate reduce, de asemenea, compușii care provoacă mirosul neplăcut.
Așadar, poate că în viitor vei încerca o salată cu mere și un dressing din iaurt și mentă, alături de usturoi prăjit? Sună mai mult sau mai puțin interesant, în funcție de gust,dar cel mai important, nu va rămâne miros neplăcut după ce o consumi.