EXCLUSIV Puietul de păstrăv de la Gilău, afectat de un parazit supranumit „ucigașul somonului”/ „Procentul de daună e de 30%. Vom furniza pește pe piață și în 2025” – Direcția Silvică Cluj

pastrav, Gilau, Cluj foto: Pexels.com/@Caleb Park

România a raportat luni, 23 septembrie, pe platforma WAHIS a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor un focar de Gyrodactylus salaris, un parazit extern care afectează populațiile de salmonide ( păstrăvi ), potrivit datelor consultate și analizate de G4Food. 

Focarul a fost confirmat în 12 septembrie 2024, la o populație de păstrăv curcubeu, după ce evolua din data de 9 septembrie 2024 și este prezentat de WAHIS ca focarul numărul 1 la nivel național, de unde rezultă că parazitul nu a mai fost raportat pe această platformă cu referire la populațiile de păstrăvi din amenajările de acvacultură din România.

Gyrodactylus salaris a fost detectat pentru prima oară în România în 2008, în cadrul unor cercetări științifice, efectuate atât la nivelul unor ferme piscicole, dar și apele unor râuri interioare.

Autorii studiului publicat în 2016 au arătat că: ”Au fost găsite două specii de Gyrodactylus, G. salaris și G. truttae Gläser. Este pentru prima dată când G. salaris este diagnosticat în România. S-a constatat că Gyrodactylus salaris infectează păstrăvul curcubeu, păstrăvul brun și păstrăvul de pârâu în opt din cele 12 ferme examinate. Prevalența și intensitatea infecțiilor au fost în general scăzute în toate fermele. ( … ) Deși nu este puțin probabil ca infecțiile din fermele piscicole din România să provină direct de la păstrăv curcubeu importat, datele actuale nu sunt suficiente pentru a concluziona în acest sens și nu exclud că infecțiile pot proveni de la gazde din sistemele de apă locale. Studiul arată că există încă populații și variante (haplotipuri) necunoscute de G. salaris prezente în acvacultura europeană a păstrăvului curcubeu, toate sau multe dintre ele având caracteristici biologice necunoscute, cum ar fi specificitatea gazdei și virulența”.

Gyrodactylus salaris, Gilau, Cluj
foto:  Gyrodactylus salaris, sursa Reasearch Gate/@T. Atle Mo.

Potrivit localizării de pe harta WAHIS, focarul se află în păstrăvăria Gilău, care aparține Romsilva, Direcția Silvică Cluj. 

Contactat de G4Food, șeful Ocolului Silvic Gilău, Marian Moldovan, expert în salmonide, a declarat că ”este afectat un procent de 30% din populația juvenilă, din puietul de păstrăv, care are în prezent 110-120 de zile și o greutate de 8-12 grame. Nu este o catastrofă”.

Pe platforma WAHIS sunt menționate 200.000 de exemplare susceptibile a fi afectate și 2700 de exemplare moarte.

Șeful Ocolului Gilău a afirmat că lucrătorii silvici au observat pești ( exemplare juvenile ) morți mai mulți decât de obicei și, în consecință, au procedat la prelevarea de probe, care au fost predate la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj și mai departe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală ( IDSA ). Răspunsul a fost că peștii sunt afectați de parazitul Gyrodactylus salaris.

Moldovan susține că sursa parazitului este una internă: ”Parazitul era prezent dar la peștii sălbatici din lacul de acumulare de la Gilău, situat în amonte. Din cauza căldurii excesive, s-a înmulțit foarte mult, față de anii anteriori. Recent, a fost o ploaie torențială, nivelul apei a crescut și peștii mici, sălbatici, dar și viețuitoarele acvatice, materiile organice parazitate au fost antrenați de ape și au trecut prin sită și au ajuns în aval în bazinele noastre unde au intrat în contact cu puietul de păstrăv și l-au îmbolnăvit. Apa a fost murdară, tulbure, vreo 5 zile”. 

Directorul executiv al Direcției Silvice Cluj, Nicolae Oros, ne-a declarat că au fost operate și ”deversări necontrolate” de Apele Române, care au în administrare lacul de la Gilău.

Șeful Ocolului Silvic Gilău, Marian Moldovan, asigură clienții că oferta de păstrăv adult în anul 2025 va satisface cererea:

Suntem cea mai mare păstrăvărie a Romsilva, asigurăm 20% din producție. Cumpărăm anual 600.000 de icre din Danemarca. Nu vă gândiți că acest parazit ar fi putut fi adus de acolo. Nu e un virus sau o bacterie, e un parazit extern, care se atașează pe organismul viu după naștere. Din aceste 600.000 eclozează 500.000 de ouă. Producția noastră anuală este de 100-120 de tone de păstrăv. Vom avea destul pește pentru 2025. Vindem atât la poarta păstrăvăriei, cât și unor clienți comerciali. Vindem numai pește viu, îl transportăm cu camioanele noastre”.

Gyrodactylus salaris afectează și populațiile de somoni, fiind supranumit ”ucigașul somonului”/”killer salmon”. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *