Euro 2024 gastronomic, sferturi de finală 5 iulie: Portugalia vs. Franța. Orez portughez cu rață vs piept de rață franțuzesc

orez, rata, orez cu rata, piept de rata, Franta, Portugalia, Euro2024, Euro2024gastronomic, retete, calatorii culinare Colaj foto G4Food
Euro 2024 este în plină desfășurare. La ora 22, azi, Portugalia și Franța se întâlnesc la Hamburg în al doilea meci din sferturile de finală. G4Food vă propune un alt tip de confruntare, gastronomică, între preparate tradiționale din cele două țări. Astăzi: Portugalia vs. Franța. Orez portughez cu rață vs Piept de rață franțuzesc.

Orez portughez cu rață

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 3 pulpe de rață (1,3-1,5 kg)
  • 1 frunză de dafin
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 pahar de vin roșu
  • 1 morcov curățat și tăiat în 3 bucăți
  • 1 ceapă mare tăiată în bucăți mari
  • 3 căței de usturoi zdrobiți
  • Apă fierbinte
  • 1 ceapă medie bine tocată
  • 50 g ardei roșu bine tocat
  • 150 g pancetta sau bacon sau slănină crudă tăiată în cuburi foarte mici
  • 150 g chorizo crud tăiat în cuburi foarte mici
  • 300 g orez
  • Sare
  • Piper
  • Ulei de măsline (opțional, dacă nu folosiți grăsimea propriei rațe)
  • Codițe de ceapă verde tocate pentru decor

Instrucțiuni:

  1. Curățăm rața, îndepărtând pielea și grăsimea. Le punem într-o cratiță și le lăsăm la foc mediu pentru a se topi toată grăsimea (pe care o puteți păstra congelată și folosi la alte preparate).
  2. Tăiem pulpele în bucăți mari, le sărăm și piperăm și le punem într-o oală cu puțină grăsime sau ulei de măsline, adăugând dafinul și cimbrul. Le amestecăm de câteva ori doar pentru a le rumeni.
  3. Turnăm vinul și lăsăm câteva minute pentru a se evapora alcoolul. Adăugăm doi căței de usturoi, morcovul și ceapa. Amestecăm de câteva ori, acoperim cu apă și lăsăm să fiarbă 1h 30m la foc mediu.
  4. Când rața este gătită, o scoatem și o mărunțim (când este călduță). Strecurăm supa pentru a separa legumele și o păstrăm.
  5. Într-o cratiță mare, cu puțină grăsime sau ulei de măsline, punem un cățel de usturoi bine tocat, ceapa și ardeiul tocat. Sotăm timp de aproximativ 5 minute și adăugăm pancetta și chorizo. Când s-au rumenit, adăugăm orezul și rața mărunțită, acoperim cu supa pe care am păstrat-o și lăsăm să fiarbă la foc mediu până când orezul este gătit.
  6. În timpul fierberii, gustăm de sare și avem gata mâncarea. Decorăm cu codițe de ceapă verde tocată și servim.

Rețeta de orez portughez cu rață o găsiți aici.

Piept de rață franțuzesc. Rețeta clasică

Ingrediente:

1 piept de rață de persoană sau unul pentru două persoane dacă sunt mari

Sare, piper.

Instrucțiuni:

  1. Se curăță bine bucățile de carne pe lateral și pe zona fără piele. Se înlătură toate pieile albe.
  2. Se taie ca un caroiaj partea cu piele. Folosiți un cuțit foarte ascuțit și tăiați cu grijă. Se taie doar piele, fără a ajunge la carne.
  3. Se pune pieptul de rață într-o tigaie fără grăsime, rece (este foarte important tigaia să fie rece), cu partea cu pielea în jos. Când pielea este bine prăjită, crocantă, se pun bucățile de piept într-un vas potrivit pentru cuptor, cu pielea orientată în sus și se introduc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 8 minute.
  4. După 8 minute, scoateți vasul din cuptor și puneți pieptul de rață deoparte. Ar trebui verificată carnea cu termometrul pentru a ne asigura că are 75 de grate C în interior. Carnea se lasă la odihnit încă 8 minute.
  5. La final, tăiați pieptul de rață în felii de 1 cm.

Pieptul de rață este o delicatesă. Trebuie să fie medium rare în interior, cu o culoare roz. Nu este în regulă dacă este prea puțin gătit (și foarte periculos pentru sănătate) sau dacă din el curge sânge. În acest caz mai trebuie ținut în cuptor.

Se servește cu un piure de cartofi, cartofi dulci, țelină sau păstârnac și un sos de fructe.

Colaj foto G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *