Euro 2024 gastronomic, 17 iunie. Austria vs. Franța. Käsespätzle vs. Crepe galette bretone

crepe galette, Franta, Käsespätzle, Austria, Euro 2024, Euro 2024 gastronomic, retete, calatorii culinare, foodlife, Sursa foto: Pexels (colaj foto G4Food)

Astăzi de la 22:00, ora României, pe Düsseldorf Arena, în grupa D a Euro 2024, se vor înfrunta naționalele Austriei și Franței. G4Food vă propune un duel gastronomic între preparate tradiționale din celor două țări. Azi: Käsespätzle vs. Crepe galette bretone.

Käsespätzle, pastele cu brânză gratinate austriece

Käsespätzle este varianta austriacă a celebrelor macaroane cu brânză. Perfect pentru zilele reci de iarnă, acest fel de mâncare copioasă este preparată din tăiței cu ou ( Spätzle ) într-un sos cremos de brânză Emmentaler, acoperit cu ceapă caramelizată cu unt. Käsespätzle este de fapt un fel de mâncare de specialitate din regiunea șvabă din Germania, totuși există multe variații în țările vecine. În Austria, oamenii îl servesc fie ca garnitură, fie ca fel principal și cu siguranță îl puteți savura în cabanele alpine ale țării. Excelent pentru a fi împărțit între comensali, acest fel de mâncare ușor de preparat rămâne unul dintre cele mai populare alimente austriece atât în ​​rândul localnicilor, cât și al turiștilor.

Ingrediente:

Pentru Käsespätzle aveți nevoie de tăiţei proaspeți, brânza, untul, ceapă sotată, arpagicul şi sare.

Pentru prepararea tăiețeilor avem nevoie de: 2 ouă, 200 grame de făină, 100 ml de apă sau lapte, sare.

Mod de preparare tăieței:

Spätzle de casă sunt foarte ușor de preparat. Pentru aluat bateţi puţin ouăle cu sarea (2 vârfuri de cuțit). Apoi adăugaţi apă sau lapte rece (sau o combinație din cele două). În final adăugaţi și făina și omogenizaţi totul cu ajutorul unui tel sau cu mixerul. Compoziția pentru Spätzle trebuie să fie moale și să curgă încet. Lăsați aluatul 20-30 de minute să se odihnească pe masă. În acest răstimp el se va mai îngroșa.

Apoi puneţi la fiert o oală mare cu apă cu sare. Acum, fie folosiţi presa specială, fie le puteţi rupe cu lingura. Dacă se rup cu lingura, aceasta se introduce în apă fierbinte și se rupe bucățică cu bucățică din aluat și se pune cu lingură cu tot în apă până când aluatul se desprinde singur de pe lingură. Apoi le lăsaţi să ajungă la punctul de fierbere. Reduceţi focul la mediu si lăsaţi să fiarbă așa circa 3-4 minute. Când s-au fiert, le strecurați direct în sită și le lăsați la scurs.

Mod de preparare Käsespätzle:

Topiți untul într-o oală de mărime medie. Adăugați ceapa și amestecați ocazional timp de 20-30 de minute până se caramelizează. La jumătatea timpului de preparare se presară puţină sare şi zahăr pentru a ajuta la caramelizare.

Ungeți cu unt o tavă de 9×13 (sau puțin mai mică). Puneți o treime din Spätzle pe fundul vasului, urmat de o treime din brânză și o treime din ceapa caramelizată. Presărați puțină sare peste fiecare strat. Repetați până ați completat toate straturile, terminând cu brânza și ceapa deasupra. Coaceți preparatul neacoperit la 200 grade C timp de aproximativ 10 minute sau până când brânza se topește și unele dintre margini devin uşor crocante. Serviți imediat. Adăugaţi puţin pătrunjel tocat pentru un strop de culoare şi aromă.

Preluată din Ziarul Românesc

Crepe galette bretone, clătita sărată cu ou

Diferența între o clătită obișnuită și una bretonă este că cea din urmă este făcută cu făină de hrișcă, în timp ce prima este preparată cu făină de grâu. Galette bretone este o clătită sărată pe bază de făină de hrișcă, cu  ou deasupra și cu marginile clătitei pliate. Introducerea ingredientului principal al crepe galette bretone trebuie căutată în perioada Cruciadelor. Pentru că în secolul al XII-lea, în Asia, cruciații au văzut pentru prima dată flori roz care se întindeau cât vedeai cu ochii. Acestea ascundeau o plantă care producea un aliment necunoscut: hrișca. Cruciații s-au grăbit să aducă plantele în Europa, dar au observat repede că  nu era deloc ușoar de cultivat. Producția a rămas scăzută până când a fost plantată pe terenuri mai favorabile, de pildă în Bretania (unde clima este umedă și blândă, iar solurile mai acide). Astăzi aici întâlnim acest preparat extrem de popular, adesea însoțit de cidru dulce sau sec.

Ingrediente:

Aluat pentru crepe galette:

250 g de făină de hrișcă
sare
2 ouă
50 cl de apă rece
40 g de unt topit

Garnitură clasică:

unt sărat
ou prăjit
șuncă albă
brânză rasă (emmental)

Instrucțiuni de preparare:

Într-un bol, amestecați făina de hrișcă, sarea, ouăle, apa rece și untul topit. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 2 ore. Coaceți clătitele într-o tigaie antiaderentă pentru clătite sau pe o plită pentru a obține foi cât mai subțiri. Puneți-le ingrediente după preferințe, sos bechamel, ciuperci, carne tocată, cârnați, brânză roquefort etc. Dar rețeta clasică este cuunt sărat + ou prăjit + șuncă albă + brânză rasă. Începeți prin a topi o bucățică de unt în fundul tigăii. Presărați deasupra cubulețe de șuncă albă și brânză rasă. Spargeți oul pe crepe galette și lăsați-l să se gătească până când brânza se topește și oul este făcut. Pliați marginile clătitei pe jumătate peste umplutură și serviți imediat.

Rețeta preluată din La Bonne Humeur.

Sursa foto: Pexels (colaj foto G4Food)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *