Euro 2024 gastronomic. 16 iunie. Slovenia – Danemarca. Štruklji vs. Æblekage

štrukli, æblekage, Slovenia,Danemarca, euro 2024, euro 2024 gastronomic, calatorii culinare, retete Sursa foto: Pexels (colaj foto G4food.ro)

Primul meci de azi din grupa C de la EURO 2024 va începe la ora 19:00 și se va disputa pe Stuttgart Arena. La mijlocul terenului se vor alinia naționala Sloveniei și cea a Danemarcei. G4Food vă propune o altfel de confruntare, cea a mâncărurilor reprezentative pentru țările care se duelează pe teren. Azi: Štruklji vs. Æblekage.

Štruklji, aluat sloven de ștrudel, umplut și răsucit în formă de ruladă

Štruklji cu brânză de vaci este un preparat sloven tradițional. Este o rețetă simplă, gata în mai puțin de o oră.  Pot fi serviți ca o garnitură sărată pentru diverse feluri principale (friptură, tocană de carne, papricaș) dar și „dulci”, cu smântână dulce, zahăr și pesmet presărare deasupra.
Istoria Štruklji
Cuvântul štruklji, care este preluat din germanul austriac (Struckel) și cuvântul german similar „Strudel”, înseamnă un fel de mâncare împachetat, melci, vârtej. Primele dovezi ale preparării acestui fel de mâncare datează din secolul al XVI-lea, când în 1589 bucătarul de la curtea din Graz a scris o rețetă de štruklji de tarhon fiert. Era, de asemenea, un fel de mâncare în meniurile mănăstirești, štruklji fierte sau coapte. Se spune că s-a impus ca un fel de mâncare de sărbătoare în secolul al XVII-lea, la nivelul clasei de mijloc, în timp țăranii din sate au început să-l savureze de sărbători abia din secolul al XIX-lea. Astăzi, štruklji sunt aproape întotdeauna în meniurile restaurantelor și tavernelor ca garnitură la carne și sosuri sau ca desert independent.
Primele štrukli au fost făcute numai din aluat întins din făină albă (aluat de foi de plăcintă), mai târziu și din hrișcă. Astăzi, se prepară și din aluat dospit, foitaj, aluat de paste și aluat de cartofi.
Ingrediente:
Pentru aluat ne trebuie 350 de grame de făină, 1 ou, 2 linguri de făină, 1 lingură oțet, 150 ml apă călduță, sare. Pentru umplutură avem nevoie de 500 de grame de brânză de vaci, 200 de smântână și 2 ouă. 60 de grame de unt și trei linguri de pesmet.
Instrucțiuni de preparare:
1. Cernem făina într-un castron și facem o adâncitură în mijloc, în care turnăm oul bătut. Adăugăm uleiul și apa călduță, pe care am amestecat-o cu sare și oțet. Amestecăm bine ingredientele cu degetele, până când se leagă și obținem un aluat gros. Adăugăm un ou întreg. Frământăm aluatul până devine complet moale, neted și elastic, și nu se mai lipește de mâini. Dacă este prea uscat, adăugăm puțină apă. Formăm din aluatul frământat o pâine, o ungem cu ulei, o acoperim cu un castron încălzit și o lăsăm să se odihnească la temperatura camerei timp de 30 până la 60 de minute.
2. În timp ce aluatul se odihnește, pregătim umplutura. Punem brânza de vaci într-un castron și o zdrobim cu o furculiță. Adăugăm ouăle și smântâna și amestecăm bine ingredientele. Pentru štruklji dulci, adăugăm și 1-2 linguri de zahăr.

3. Întindem aluatul odihnit pe un ștergar presărat cu făină, cât mai subțire posibil. Facem acest lucru plasând una sau ambele mâini sub aluat și trăgându-l încet și atent de la mijloc spre margini, astfel încât în mijloc să fie suficient de subțire încât să vedem prin el. Tăiem marginile groase. Punem umplutura pregătită pe aluat și, cu ajutorul ștergarului, îl rulăm atent. Ruloul pregătit îl învelim în folie alimentară unsă sau în folie de aluminiu, sau, conform metodei tradiționale, îl învelim într-o cârpă sau tifon umed, pe care am presărat pesmet. Strângem bine capetele
4. Fierbem štruklji într-o oală cu apă sărată, acoperit, timp de 30-45 de minute. Când este fiert, luăm oala de pe foc și lăsăm štruklji să se odihnească în apa în care a fiert timp de 15 minute.
5. Într-o tigaie, topim untul și prăjim pesmetul până devine auriu. Scoatem štruklji fiert din înveliș și îl punem pe un platou mare. Îl tăvălim prin pesmetul prăjit și îl tăiem în rondele.

Æblekage, prăjitura daneză de mere care seamănă cu crumble-ul

Acest desert a apărut în secolul al XIX-lea, era un desert simplu și accesibil tuturor. Nu necesita coacere în cuptor, conținea foarte puține ingrediente si se putea asambla cu ușurință fără a fi nevoie de prea mult efort. Pe atunci, acest lucru îl făcea ușor de făcut pentru oricine, chiar și pentru cei care nu aveau cuptor sau aragaz și încă foloseau o vatră pentru a-și găti mâncarea. Mulți danezi au rețeta personală de familie pentru æblekage, așa că există multe variante. Unora le place să adauge makroner (macarons), iar alții adaugă nuci tocate la topping-ul de pesmet.

Ingrediente:
Pentru piureul de mere avem nevoie de 800 g măr, decojit și tăiat cubulețe mici, 1 dl de apă, jumătate de păstaie de vanilie, 110 g zahăr, scortisoară, cardamon măcinat.
Pentru stratul de biscuit ne trebuie 25 g de unt, 75 g pesmet, 15 g zahăr, 300 g macarons
Deasupra vom decora cu 2 dl de frișcă bătută.

Instrucțiuni de preparare:

Pregătirea piureului de mere. Tăiem merele cubulețe, le punem cu apa, condimentele si zaharul într-o cratiță și lăsăm să fiarbă totul neacoperit timp de 15 minute. Se amestecă de câteva ori pe parcurs. Punem piureul la frigider și-l lăsăm să se răcească.

Pregătirea biscuitului. Topim untul într-o tigaie și prăjim pesmetul cu zahărul, amestecând continuu, timp de câteva minute până când zahărul s-a topit. Se lasă să se răcească pe o bucată de hârtie de copt. Se zdrobesc puțin macarons până ajung în bucăți mici și se amestecă împreună cu zaharul ars. Batem frișca atent, să nu se taie.

Montarea prăjiturii. Punem un start de piure de mere răcit într-un pahar, presărăm peste el un strat de biscuit și acoperim cu frișcă.

Sursa foto: Pexels (colaj foto G4food.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *