Euractiv: Romania nu a avut o poziție pe propunerea de Politică Agricolă Comună a UE

PAC Sursa foto: Needpix

Comisia Europeană își va prezenta miercuri marea propunere pentru bugetul UE 2028-2034, promițând să „simplifice” drastic și să regândească complet modul în care uniunea cheltuiește banii. Orice revizuire nu depinde doar de Bruxelles – fiecare linie de cheltuieli din așa-numitul „cadru financiar multianual” (CFM) necesită aprobarea unanimă a Parlamentului și a capitalelor naționale, notează Euractiv, care a analizat pozițiile celor 27 de țări pe acest subiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

România nu are nicio poziție pe propunerea de buget UE și e una dintre țările care s-au raliat la începutul lunii iulie împotriva condiționării finanțării regionale de reforme naționale.

O treime din bugetul Uniunii merge către agricultori

Suma actuală de 1,2 trilioane de euro este blocată pentru șapte ani, împărțită în 16 grupuri diferite și peste 50 de linii bugetare. Aproximativ o treime merge către agricultori prin intermediul politicii agricole comune, o altă treime către dezvoltarea regională în cadrul fondurilor de coeziune, iar restul către cercetare, politică externă, industrie și administrație.

Dar orice revizuire nu depinde doar de Bruxelles. Fiecare linie de cheltuieli din așa-numitul „cadru financiar multianual” (CFM) necesită aprobarea unanimă a Parlamentului și a capitalelor naționale, notează publicația.

Euractiv a întrebat toate cele 27 de guverne și a analizat documentele de poziție pentru a obține opiniile acestora cu privire la cinci întrebări esențiale.

  • Dimensiune: Bugetul ar trebui mărit?
  • Resurse proprii: Ar trebui introduse noi surse de venit la nivelul UE, cum ar fi o taxă pe carbon sau o datorie comună?
  • Pachete naționale: Ar trebui ca fondurile rezervate agricultorilor (PAC, două părți) și regiunilor rămase în urmă (coeziune, patru părți) să fuzioneze în pachete naționale de numerar?
  • Reformă pentru bani: Ar trebui țările sau regiunile UE să fie obligate să facă reforme favorabile UE pentru a avea acces la fondurile UE?
  • Reduceri PAC/Coeziune? Ar trebui reduse fondurile PAC și de coeziune?

Poziția României:

Buget mai mare: Nicio poziție.

Resurse proprii noi: Nicio poziție.

Pachete naționale/ Reforme pentru bani: România se numără printre cele 14 țări care s-au raliat la începutul lunii iulie împotriva condiționării finanțării regionale de reforme naționale.

Reducerile PAC/Coeziune: Nicio poziție.

https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/what-the-eu-27-wants-from-the-next-budget/
Foto: Euractiv

România nu are nicio poziție legat de reducerile propuse prin PAC

În condițiile în care asociațiile fermierilor români au cerut guvernului să se implice în menținerea PAC în formula actuală, lipsa de opinie a executivului de la București este cel puțin surprinzătoare și denotă indiferență față de problemele agricultorilor sau doar incompetență.

România nu a răspuns la solicitarea Euractiv de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *