Ești la dietă și ai adunat diverse sfaturi și recomandări. Unii ți-au spus să renunți la pâine, pentru că, nu-i așa, pâinea îngrașă. Apărătorii pâinii susțin că ceea ce îngrașă cu adevărat este ce pui pe pâine sau cu ce o mănânci. Dar ce este cel mai frumos este că putem face ca pâinea să ne îngrașe cu până la 40% mai puțin, totul depinzând de modul în care o tratăm.
Primul studiu care a abordat ce putem face pentru ca pâinea să îngrașe mai puțin a fost publicat în 2007 în European Journal of Clinical Nutrition, care aparține revistei Nature. Concluzia de bază era că, dacă vom congela pâinea, îi vom reduce indicele glicemic cu până la 31%. Și dacă, după decongelare, o prăjim, acea reducere ajunge aproape la 40%.
Pâinea are indice glicemic mare
Așa explică Manuel Manzano, doctor în Microbiologia Alimentelor, preluat de La Vanguardia, cum funcționează indicele glicemic al alimentelor. Carbohidrații (amidonul) din pâine se asimilează imediat la nivelul sistemului digestiv și se transformă rapid în glucoză (zahăr). Acest vârf brusc de zahăr în sânge va face ca organismul să producă o cantitate mare de insulină pentru a transforma acel zahăr în grăsime. De aceea se spune că pâinea îngrașă.
Ce se întâmplă însă dacă o vom congela?
Când punem pâinea în congelator, amidonul se transformă într-un alt tip, numit amidon rezistent, care se descompune mult mai lent și nu va mai provoca un vârf de zahăr în sânge, deci nu va declanșa o producție excesivă de insulină. Glucoza va trece treptat în sânge, iar noi o vom consuma într-un ritm mai sustenabil pentru corp. Se estimează că acest proces de congelare reduce indicele glicemic al pâinii cu aproape 31%.
Mai mut decât atât, studiul a demonstrat că, dacă scoatem pâinea din congelator și o prăjim înainte de a o consuma, reducerea indicelui glicemic poate ajunge de la 31 la aproape 40%.
Acest proces de decongelare și prăjire are și două avantaje suplimentare. În primul rând, efectul prebiotic al amidonului rezistent stimulează proliferarea microbiotei intestinale pozitive. În al doilea rând, se eliberează acizi grași volatili, care cresc sensibilitatea la insulină, reducând astfel nevoia de cantități mari de insulină, ceea ce scade semnificativ riscul de diabet.
Este important de menționat că acest proces de congelare și prăjire face ca pâinea să îngrașe mai puțin, doar dacă este vorba despre pâine proaspătă — de preferat integrală. Efectul nu a fost demonstrat în cazul pâinii de tip toast sau industrială, deoarece aceasta conține mult mai multe ingrediente, zaharuri, grăsimi, aditivi și conservanți.