Este nevoie de produse fitosanitare noi, pentru a proteja unele culturi, este concluzia exprimată în Italia de președintele Fruitimprese, Marco Salvi, în raportul prezentat la cea de-a 76-a adunare anuală a Asociației operatorilor internaționali din sectorul fructelor și legumelor. În fața schimbărilor climatice și a apariției unor noi boli ale plantelor, operatorii se plâng de reducerea treptată a substanțelor disponibile pentru combaterea daunelor provocate de schimbările climatice și de atacurile paraziților, scrie agenția Ansa.
„Viitorul sectorului este foarte incert; ceea ce se întâmplă în sectorul perelor, care altădată era un simbol al excelenței noastre, s-ar putea întâmpla și în cazul altor produse. Este timpul să abordăm cu seriozitate și responsabilitate dosarul produselor de protecție a plantelor”, a spus reprezentantul sectorului fruticol.
Delocalizarea producțiilor riscă să distrugă culturile locale
„Trebuie să evităm delocalizarea producției noastre de fructe și legume către țări precum Grecia, unde italieni investesc deja în cultivarea de kiwi prin achiziționarea de ferme sau prin parteneriate cu întreprinderi locale și unde forța de muncă este plătită cu o fracțiune din ceea ce se plătește în Italia – ca să nu mai vorbim de Africa de Nord, unde citricele, roșiile și căpșunile marocane ajung pe piață chiar în mijlocul campaniilor noastre agricole”, a mai spus Salvi, exemplificând cu situațiile existente în Italia pe această piață.