Este mai sănătos să mănânci morcovi sau să bei suc de morcovi?/ Nutriționiștii explică diferențele dintre cele două moduri de a consuma morcovii

Beneficiile sucului de morcovi Sursa foto: Pexels

Sucul de morcovi este o modalitate ușoară de a obține o doză concentrată de vitamine. Dar, potrivit experților, poți pierde un nutrient important.

Cu o culoare vibrantă și dulceața lor naturală, morcovii aproape te fac să uiți cât de sănătoși sunt. Iar sucul de morcovi poate ajuta, potrivit today.com, la obținerea unei doze și mai concentrate de vitamine și minerale. Dar este sucul de morcovi cu adevărat mai sănătos decât consumul de morcovi întregi?

Deși sucul de morcovi are beneficii, nu este neapărat cea mai bună metodă de a obține nutrienții sănătoși din morcovi, susțin specialiștii în nutriție. Sucul de legume obținut din morcovi oferă mai mulți nutrienți – precum vitaminele C, E și K – per volum decât o porție de morcovi cruzi, întregi.

Însă sucul conține și o doză mai concentrată de alți compuși din morcovi, inclusiv zaharuri naturale și betacaroten. Așadar, este important să fii atent la cât consumi.

Valoarea nutritivă a sucului de morcovi

O cană (aproximativ 240 ml) de suc de morcovi la conservă conține, conform Departamentului Agriculturii al SUA:

  • 94 de calorii
  • 2 grame de proteine
  • 0,4 grame de grăsimi
  • 22 grame de carbohidrați
  • 2 grame de fibre
  • 9 grame de zahăr

Beneficiile sucului de morcovi

Stoarcerea morcovilor oferă „o sursă concentrată” de nutrienți, spune nutriționista Theresa Gentile, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică a SUA.

Asta pentru că este nevoie de mai mulți morcovi pentru a face un pahar de suc decât ai mânca de obicei, explică nutriționista Natalie Rizzo. Astfel, „obții mai mult într-un volum mai mic”, spune Gentile.

Cel mai cunoscut nutrient din morcovi este betacarotenul, un precursor al vitaminei A. O porție de morcovi întregi poate acoperi 100% din necesarul zilnic de vitamina A, însă „un pahar de suc de morcovi poate conține 300–400%”, spune Rizzo.

Sucul de morcovi susține sănătatea vederii, a sistemului imunitar și a inimii, datorită nutrienților precum:

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Niacina (vitamina B3)
  • Biotina (vitamina B7)
  • Magneziu
  • Fier
  • Potasiu
  • Antioxidanți, precum luteina
  • Este o sursă bogată în potasiu, esențial pentru tensiunea arterială, funcția musculară și nervoasă. O cană de suc conține aproape 700 mg de potasiu — peste 25% din necesarul zilnic.
  • Pentru sănătatea inimii, Gentile menționează un studiu pilot din 2011, în care participanții care au băut zilnic 450 ml de suc de morcovi timp de trei luni au avut o scădere ușoară a tensiunii arteriale sistolice – ceea ce ar putea reduce riscul de boli de inimă și afecțiuni inflamatorii.

Este mai bine să bei suc de morcovi sau să mănânci morcovi?

Indiferent dacă îi consumi ca atare sau sub formă de suc, de la morcovi primești, în mare parte, aceiași nutrienți. Diferența este cantitatea.

Principalul avantaj al sucului este doza concentrată de nutrienți. Dar, în procesul de stoarcere, „se pierde o mare parte din fibre”, spune Gentile.

Pulpa rămasă după stoarcere conține cea mai mare parte din fibre, explică Rizzo. Așadar, sucul nu oferă la fel de multe fibre, ceea ce înseamnă că zahărul natural poate afecta mai rapid glicemia.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Poate sucul de morcovi să-ți coloreze pielea în portocaliu?

Dacă mănânci mulți morcovi, pielea ta poate căpăta o tentă portocalie, o condiție numită carotenemie. Se poate întâmpla și cu cartofii dulci, care conțin și ei mult betacaroten.

Este o afecțiune inofensivă și temporară, dar poate fi un semn că ar trebui să-ți diversifici dieta.

Consumul excesiv de suc poate duce și la toxicitate cu vitamina A, spune Gentile, deoarece organismul stochează excesul în grăsimi. Însă ar fi nevoie de o cantitate mare de suc pentru ca asta să devină o problemă.

Toxicitatea apare mai des în urma consumului de suplimente în doze mari decât din alimente, potrivit Medline Plus. Copiii sunt mai sensibili decât adulții.

Cel mai bun mod de a consuma sucul de morcovi

Poți crește aportul de nutrienți amestecând sucurile de legume.

Pentru a varia gustul și beneficiile, poți combina sucul de morcovi cu alte ingrediente sănătoase, cum ar fi: sfeclă, ghimbir, verdețuri sau lămâie.

Dacă cumperi suc gata făcut, asigură-te că este 100% suc, fără zaharuri adăugate. „Uneori, se adaugă ingrediente dulci pentru gust”, spune Rizzo.

Chiar și așa, ea recomandă să nu consumi mai mult de 120–150 ml de suc de morcovi pe zi, din cauza conținutului de zahăr și a lipsei de fibre comparativ cu morcovii întregi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *