În ultimii ani, dietele sărace sau complet fără carbohidrați au devenit din ce în ce mai populare, determinând oamenii să evite, printre altele, consumul de cartofi. Totuși, potrivit specialiștilor de la mayoclinichealthsystem.org, cartofii pot fi parte a unor meniuri sănătoase și echilibrate atunci când sunt preparați într-un mod sănătos.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Până în 2023, cartofii – sub toate formele lor – erau leguma cel mai des consumată în SUA. Potrivit Departamentului Agriculturii al SUA, cartofii sunt cel mai frecvent consumați ca chipsuri acasă și sub formă de cartofi prăjiți în restaurante. Dar tocmai felul în care sunt preparați și asocierea lor cu alte alimente fac diferența.
Modul în care cartofii sunt gătiți și felul în care îi combinăm cu alte alimente pot fi adevăratele motive pentru reputația lor proastă. Poate părea de la sine înțeles, dar consumul frecvent de alimente prăjite, cum ar fi chipsurile și cartofii prăjiți, poate duce la un aport caloric crescut și la creștere în greutate nesănătoasă. De asemenea, persoanele care consumă cantități mari de cartofi tind să mănânce și mai mult unt, carne roșie și să bea băuturi carbogazoase, spun statisticile.
Cartofii sunt bogați în amidon, dar și în micronutrienți
Este adevărat, cartofii sunt bogați în amidon și alți carbohidrați, nutrienți care pot duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Însă, combinați cu alimente bogate în proteine, fibre și grăsimi nesaturate, ei pot fi digerați mai lent, ducând la o eliberare într-un ritm mai puțin rapid a glucozei în sânge, explică nutriționista Lizzie Bertrand, de la departamentul de Nutriție din St. James, Minnesota.
Pe lângă carbohidrați – o sursă necesară de energie pentru corp și creier – cartofii conțin o varietate importantă de micronutrienți. Sunt o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. În plus, cartofii au un conținut mediu de calorii, nu conțin grăsimi sau colesterol și sunt lipsiți de sodiu. Sunt bogați în vitamina C și potasiu și reprezintă o sursă bună de vitamina B6. Un cartof mediu, de aproximativ 150 grame, conține undeva în jur de 140 de calorii.
Spune „da” cartofilor și include-i într-o dietă sănătoasă
Energia, micronutrienții, versatilitatea și pur și simplu gustul lor plăcut susțin includerea cartofilor într-o dietă sănătoasă. Asta mai ales când sunt combinați cu alimente bogate în proteine și fibre și preparați într-un mod care pune în valoare de lipsa lor de grăsime. Iată două rețete delicioase și sănătoase, pe bază de cartofi.
Salată de cartofi cu puține calorii
Ingrediente
- 450 g cartofi, tăiați cuburi, fierți sau gătiți la vapori
- 1 ceapă mare, tocată
- 1 morcov mare, tăiat cuburi
- 2 tije de țelină, tocate mărunt
- 2 linguri mărar proaspăt tocat sau 1/2 lingură mărar uscat
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 2-3 linguri de maioneză cât mai dietetică
- 1 lingură muștar
- 2 linguri oțet din vin roșu
Instrucțiuni
Amestecă mărarul, piperul, maioneza, muștarul și oțetul într-un bol mic. Lasă deoparte. Într-un bol mare, combină cartofii fierți, ceapa, morcovul și țelina. Toarnă dressingul peste legume și amestecă bine. Pune la frigider înainte de servire.
Cartofi copți cu usturoi și ierburi aromatice
Ingrediente
- 340 g cartofi mici, preferabil albi
- 4 căței de usturoi
- 2 lingurițe ulei de măsline
- 2 lingurițe rozmarin proaspăt tocat sau uscat, în lipsă
- 1/8 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru măcinat proaspăt
- 2 lingurițe unt
- 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat
Instrucțiuni
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Unge ușor o tavă mare de copt cu puțin ulei. Într-un bol mare, combină cartofii, usturoiul, uleiul de măsline, rozmarinul, sarea și piperul. Amestecă bine până ce cartofii sunt uniform acoperiți. Așează cartofii într-un singur strat în tavă. Acoperă cu capac sau folie de aluminiu și coace timp de 25 de minute.
Îndepărtează capacul. Întoarce cartofii și continuă coacerea, neacoperiți, până se înmoaie și se rumenesc ușor. Transferă-i pe un platou de servire, amestecă cu untul și presară pătrunjelul deasupra înainte de servire.
