Este eficient suplimentul popular pentru ficat Hepatofit Forte, vândut de un brand cunoscut de ceaiuri din România? Iată ce spune știința

supliment, ficat sanatos, fares, armurariu, silimarina, boli hepatice Sursa foto: Dreamstime/Fares (colaj G4Food)

Un supliment care apare frecvent în topul căutărilor online din România pe acest segment este Hepatofit Forte, vândut de un brand local cunoscut de ceaiuri – Fares. Potrivit producătorului, suplimentul ajută la menținerea bunei funcționari a ficatului și are următoarele efecte:

– poate contribui la scăderea transaminazelor natural;
– poate contribui la stimularea metabolismului grăsimilor;
– poate contribui la scăderea valorilor colesterolului.

Hepatofit Forte include extracte din fructe de armurariu, schisandra, anghinare, rostopască și rădăcină de păpădie. Ne-am propus să cercetăm dacă astfel de produse, populare pe internet, oferă sau nu beneficii pentru sănătate, consultând studii și alte surse de încredere.

Armurariul este utilizat de peste 2.000 de ani pentru a trata afecțiunile căilor biliare și ale ficatului, iar cercetările arată că ar putea avea proprietăți de protecție a ficatului, potrivit publicației Healthline. S-a sugerat că silimarina (un complex de flavonoide extras din semințele de ciulinul laptelui) are efecte antioxidante puternice și poate ajuta la promovarea regenerării celulelor hepatice, la reducerea inflamației și poate fi benefică pentru cei cu boli hepatice. Cu toate acestea, rezultatele studiilor pe oameni au fost contradictorii.

De exemplu, unele cercetări au arătat că administrarea unui supliment de silimarină poate ajuta la protejarea împotriva progresiei bolii hepatice, la prelungirea vieții la persoanele cu ciroză alcoolică și la îmbunătățirea calității generale a vieții la persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, alte studii indică faptul că silimarina nu este mai eficientă decât tratamentele placebo, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare.

Schisandra poate funcționa în mai multe moduri. De exemplu, are caracteristici antioxidante și antiinflamatorii, potrivit WebMD. Extractul de schisandra scade nivelul unei enzime care este un marker pentru afectarea ficatului. Acesta pare să îmbunătățească funcția hepatică la persoanele cu hepatită. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a confirma dacă produsele care conțin schisandra sau care combină schisandra cu alte plante sunt sigure și eficiente.

Extractul din frunze de anghinare vă poate proteja ficatul de leziuni și poate favoriza creșterea de țesut nou, potrivit Healthline. De asemenea, crește producția de bilă, care ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat. Într-un studiu, extractul din frunze de anghinare a scăzut inflamația și moartea celulelor hepatice la șoarecii cu boală hepatică grasă non-alcoolică.

Studiile pe oameni arată, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății ficatului. De exemplu, un studiu efectuat pe 90 de persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că consumul a 600 de miligrame (mg) de extract de anghinare zilnic timp de 2 luni a dus la îmbunătățirea funcției hepatice.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul extractului de anghinare în tratarea bolilor hepatice.

Citește și Ceaiul turcesc pentru slăbit și balonare devenit popular în România. Este sănătos să pierzi în greutate în acest mod?

Păpădia este bogată în vitaminele A, C și K, folat, calciu și potasiu, potrivit Cleveland Clinic. Din punct de vedere istoric, a fost folosită pentru a susține digestia și detoxifierea, în principal prin stimularea ficatului și a sistemului biliar. Rădăcina, în special, este cunoscută pentru efectele sale mai puternice, contribuind la curățarea pielii afectate de probleme hepatice.

În ceea ce privește sulfina, această plantă are acțiune antiseptică și antiinflamatoare și se pare că joacă un rol regenerator la nivelul celulelor hepatice.

În concluzie, produsul Hepatofit Forte i-ar putea ajuta pe cei care suferă de o serie afecțiuni hepatice. Totuși, suplimentele nu pot înlocui un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, mișcare și un consum redus de alcool.

Ce trebuie să mănânce cei cu probleme la ficat. Exercițiile fizice sunt foarte importante

Potrivit American Liver Foundation, dacă suferiți de boli ale ficatului, dieta trebui este adaptată pentru a vă satisface nevoile individuale. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce este mai bine pentru dumneavoastră. Totuși, iată câteva sfaturi alimentare generale pentru un ficat sănătos sau mai sănătos:

Ce să evitați: Nu mâncați alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare. Stați departe de alimente prăjite, inclusiv mesele din restaurantele fast-food. Moluștele crude sau insuficient gătite, cum ar fi stridiile și scoicile, sunt un categoric nu-nu.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre alcool și sănătatea ficatului dumneavoastră: În funcție de starea ficatului dumneavoastră, ar trebui să evitați alcoolul. Dacă aveți voie să consumați alcool, limitați-vă la cel mult un pahar pe zi dacă sunteți femeie și două pahare pe zi dacă sunteți bărbat.

Consumați o dietă echilibrată: Alegeți alimente din toate grupele alimentare: cereale, fructe, legume, carne și fasole, lapte și ulei.

Consumați alimente cu fibre: Fibrele vă ajută ficatul să funcționeze la un nivel optim. Fructele, legumele, pâinea integrală, orezul și cerealele pot avea grijă de nevoile de fibre ale organismului dumneavoastră.

Beți multă apă: Aceasta previne deshidratarea și vă ajută ficatul să funcționeze mai bine.

Totodată, exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru un ficat sănătos. Acestea reduc stresul asupra ficatului, cresc nivelul de energie și ajută la prevenirea obezității – un factor de risc pentru bolile hepatice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cred ca aceste articole despre suplimente ar trebui marcate cu publicitate. Informațiile, îndoielnică de altfel, nu arată deloc cât de eficient este produsul. Eficienta poate fi demonstrata prin studii clinice serioase ceea ce nu prea e cazul suplimentelor alimentare.

    • Cu siguranta. Am observat o noua tendinta de transforma mesajele de marketing in articole in care sunt mentionate surse mai mult sau mai putin relevante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *