Drunkorexia sau anorexia alcoolică este un termen de argou, non-medical, care se referă la limitarea caloriilor alimentare, pentru a compensa caloriile provenite din consumul de alcool. Motivul principal pentru acest comportament este, potrivit webmd.com, teama de a crește în greutate.
Conceptul de drunkorexie este cel mai popular în rândul tinerelor studente, deși unii bărbați sunt și ei dornici să nu se îngrașe, în ciuda faptului că prin consumul considerabil de alcool primesc un număr mare de calorii. În unele cazuri extreme, drunkorexia este asociată cu anorexia sau bulimia.
Există o relație între tulburările de alimentație și alcoolism?
Cercetările anterioare au arătat o relație între tulburările de alimentație și alcoolism. Un studiu a constatat că, pe măsură ce consumul de alcool crește, consumul de alimente scade.
Cu toate acestea, nu toate persoanele cu drunkorexie au și tulburări de alimentație.
Care sunt cauzele Drunkorexiei?
Drunkorexia există nu doar în rândul studenților, dar cercetările s-au concentrat mai mult pe această categorie de populație. Un studiu australian asupra femeilor dintr-un campus universitar a constatat că 64% dintre participanți au restricționat consumul de alimente pentru a compensa caloriile alcoolice.
Într-un studiu canadian, cercetătorii au descoperit că un număr semnificativ dintre studenții din eșantionul lor aveau îngrijorări cu privire la conținutul caloric al alcoolului, iar 46% dintre ei și-au limitat consumul de alimente, înainte de consumul de alcool. Acești participanți au avut, de asemenea, mai multe simptome ale unei tulburări de alimentație decât restul grupului.
Un alt studiu, efectuat pe 63 de studenți, a arătat că femeile, în special cele supraponderale, erau mai implicate în beție decât bărbații.
Care sunt riscurile Drunkorexiei?
Limitarea caloriilor alimentare pentru a face loc pentru alcool prezintă o serie de riscuri pentru sănătate:
- A nu mânca sau a mânca prea puțin înainte de a bea poate duce la un consum excesiv de alcool.
- Corpul are nevoie de mai mulți nutrienți pentru a metaboliza alcoolul. Când nu mănânci suficient, nu ai suficienți nutrienți pentru a ajuta corpul să proceseze alcoolul.
- Beția necontrolată poate duce la o tulburare de alimentație mult mai gravă
Cum să ții sub control Drunkorexia
Ca student, este ușor să cedezi presiunii colegilor și să dezvolți obiceiuri nesănătoase. Dar dacă tu sau cineva apropiat adopți drunkorexia (anorexia alcoolică), cel mai bine este să încerci să renunți cât mai curând posibil, pentru a preveni tulburările de alimentație și alcoolismul. Ia-o încet și vei reuși! Pentru început, adoptă următoarele măsuri:
- Bea cu moderatie – Potrivit specialiștilor, un adult de sex masculine, cu vârsta legală pentru consumul de alcool, nu ar trebui să bea mai mult de două pahare pe zi, iar o femeie adultă nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi.
- Nu restricționa caloriile alimentelor – Corpul are nevoie de nutrienți pentru a funcționa corect. Nu renunța la alimentele esențiale, care sunt surse de carbohidrați, proteine și grăsimi. Dacă bei pe stomacul gol, organismului îi va lua mai mult timp să metabolizeze alcoolul. Corpul are nevoie de niște nutrienți pentru a descompune alcoolul și pentru a te ajuta să te recuperezi după mahmureală. Dacă ești îngrijorat de aportul caloric, alege băuturi alcoolice care au mai puține calorii sau bea mai puțin decât de obicei.
- Caută sprijin – Dacă bănuiești că te încadrezi într-un tipar nesănătos de limitare a caloriilor din alimente, caută ajutor profesional. Studenții pot căuta consiliere la specialiștii din campusul lor. Alte persoane pot apela la grupuri de sprijin, care se adresează în mod explicit dependenților de alcool sau pot consulta un terapeut.