Conopida ar putea părea fadă, dar de fapt, foarte versatilă și poate fi gătită în multe moduri. Această legumă cruciferă este în sezon de la sfârșitul verii până toamna – ceea ce înseamnă că aveți încă suficient timp pentru a face aceste rețete delicioase cu conopidă!
Două rețete pentru conpidă, propuse de Eating Well.
Conopidă întreagă prăjită cu feta și rodie
Această rețetă de conopidă prăjită conține condimente calde pe un pat de feta picantă. Semințele suculente de rodie adaugă o aromă dulce-acrișoară care oferă un contrast încântător cu feta cremoasă și condimentele îndrăznețe. Pentru o aromă maximă, adăugați cuișoare la amestecul de condimente pentru un strat suplimentar de dulceață aromatică.
Ingrediente
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de paprika
- 1/2 linguriță chimen măcinat
- 1/4 linguriță turmeric măcinat
- 1/8 linguriță cuișoare măcinate (opțional)
- Un vârf de cuțit de sare
- 1 căpățână medie de conopidă
- Spray de gătit (ulei)
- 1 1/2 căni de brânză feta sfărâmată, (aproximativ 170 g)
- 1/3 cană de iaurt simplu din lapte integral strecurat (în stil grecesc)
- 2 linguri de mentă proaspătă tocată mărunt, plus mai multă pentru garnitură
- 1/4 linguriță usturoi ras
- 2 lingurițe suc de lămâie, plus felii de lămâie pentru garnitură
- 3 lingurițe de apă
- 1/4 cană semințe de rodie
Indicații
Preîncălziți cuptorul la 180C°C. Tapetați o tavă adâncă cu hârtie de copt (sau folie de aluminu). Amestecați 2 linguri de ulei (din cele 4) cu paprika, chimen, turmeric, cuișoare (dacă folosiți) și sare, într-un castron mic.
Îndepărtați frunzele exterioare de pe conopidă. Se taie partea de jos a miezului, astfel încât conopida să stea plată pe foaia de copt pregătită. Acoperiți ușor conopida cu spray de gătit. Se prăjește la cuptor timp de 25 de minute. Apoi se unge conopida pe toată suprafața cu amestecul de paprika și se rotește tava de pe o parte la alta. Se continuă prăjirea până se rumenește și devine fragedă, încă aproximativ 25 de minute. Se lasă să se răcească timp de 5 minute. Se unge conopida cu 1 lingură de ulei.
Între timp, combinați feta, iaurtul, menta, usturoiul și restul de 1 lingură de ulei într-un robot de bucătărie. Procesați până se omogenizează foarte bine, 2-3 minute, oprindu-vă pentru a răzui pereții după cum este necesar. Cu procesorul în funcțiune, se toarnă încet sucul de lămâie prin fantă. Apoi se procesează până la obținerea unei texturi mai ușoare, între 30 și 45 de secunde. Se toarnă încet apă prin fantă, câte o linguriță pe rând, apoi se procesează până când amestecul pare neted, aproximativ 1 minut, oprind din când în când pentru a răzui pe margini după cum este necesar. Se transferă într-un bol mic, se acoperă și se păstrează la frigider până când este gata de utilizare.
Folosind dosul unei linguri, întindeți amestecul de feta uniform pe un platou. Acoperiți cu conopida prăjită și presărați cu semințe de rodie. Decorați cu mentă suplimentară și/sau felii de lămâie, dacă doriți.
Informații nutriționale
Porție: 1/4 conopidă & 1/4 cană feta
Calorii 329, Grăsimi 25g, Grăsimi saturate 9g, Colesterol 41mg, Carbohidrați 17g, Zaharuri totale 9g, Zaharuri adăugate 0g, Proteine 13g, Fibre 5g, Sodiu 504mg, Potasiu 795mg
Conopida cu edamame
Această versiune pe bază de plante este mâncarea perfectă în timpul săptămânii, înlocuind puiul cu conopida, cu un plus de culoare verde vibrantă și fibre, provenite din edamame. Serviți-o peste orez brun sau tăieței din grâu integral pentru a absorbi sosul rămas.
Ingrediente
- ½ cană de apă
- 2 linguri de sos hoisin
- 1 lingură de sos de soia cu conținut redus de sodiu sau tamari
- 1 lingură de vin de orez sau dry sherry
- 1 lingură oțet de orez
- 1 lingură amidon de porumb
- 3 linguri ulei de canola
- 4 căni cu buchețele mici de conopidă
- 2 cepe verzi, feliate
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 cană de edamame fără coajă congelate, decongelate
- Un vârf de cuțit de piper roșu zdrobit (opțional)
Mod de preparare
Combinați ½ cană de apă, 2 linguri de hoisin și câte 1 lingură de sos de soia (sau tamari), Shaoxing (sau sherry) și amidon de porumb într-un bol mic.
Adăugați cele 4 căni de conopidă și gătiți, amestecând ocazional, până când începe să se rumenească, între 4 și 6 minute. Adăugați cele două cepe verzi feliate și doi căței de usturoi tocați. Gătiți, amestecând, până devin fragede, aproximativ 15 secunde. Adăugați 1 cană de edamame și gătiți, amestecând des, până se încălzesc bine, 2-3 minute. Bateți sosul rezervat și adăugați-l în tigaie. Gătiți, amestecând, până când sosul este gros și acoperă conopida, aproximativ 1 minut. Se servește presărată cu un vârf de cuțit de piper roșu zdrobit, dacă se dorește.
Date nutriționale (per porție)
174 Calorii, 12g Grăsimi, 13g Carbohidrați, 5g Proteine.