Două lucruri pe care să le faci, dacă ai hipertensiune arterială/Scăderea consumului de sare nu este printre ele/Recomandările unui nutriționist și om de știință, după ce a suferit un AVC

Tim Spector/Ce să faci dacă ai hipertensiune arterială Foto: Colaj G4Food

Consumul mai multor fructe și legume a fost asociat cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, după cum indică o revizuire din 2023 a studiilor publicate în Jurnalul European de Nutriție. Cercetătorii au sugerat că acest lucru s-ar putea datora faptului că acestea conțin mult potasiu sau pentru că consumul de multe fructe și legume este, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de obezitate, care este un factor de risc pentru hipertensiune arterială.

Subiectul a fost mai intens cercetat după ce Tim Spector, epidemiolog și om de știință în domeniu nutriției, a suferit un accident vascular cerebral (AVC).

După accident vascular cerebral, Spector, care este și cofondatorul companiei de știință și nutriție Zoe, a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială. Acest lucru este obișnuit după un accident vascular cerebral, deoarece majoritatea persoanelor care au unul au și hipertensiune arterială, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Spector avea 53 de ani la acea vreme – considerabil mai puțin de 74 de ani, vârsta cea mai frecvent întâlnită la britanicii care fac AVC, conform unui studiu.

Mai mult, s-a constatat că tot mai mulți tineri au început să sufere accidente vasculare cerebrale. Prevalența accidentelor vasculare cerebrale la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani a crescut cu 14,6% între anii 2011 și 2013, conform datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Spector a relatat pentru Business Insider cele două lucruri pe care le-a făcut pentru a-și scădea tensiunea arterială după accidentul vascular cerebral.

A adăugat o alternativă de sare la dietă

Pacienților cu hipertensiune arterială li se spune de obicei să reducă cantitatea de sare pe care o consumă. Acest lucru se datorează parțial pentru că sarea crește cantitatea de apă reținută de organism, ceea ce la rândul său crește presiunea în vasele de sânge.

Dar Spector a spus că mâncarea fără sare era „fără gust”. Și nu părea să aibă niciun impact asupra tensiunii arteriale. Asta înseamnă că de fapt consumul de sare nu afectează foarte mult tensiunea arterială. În schimb, a mâncat mai mult potasiu, pe care Organizația Mondială a Sănătății îl recomandă pentru a reduce hipertensiunea arterială, folosind o alternativă de sare făcută din potasiu.

Deoarece nivelurile de sodiu și potasiu din organism se afectează reciproc, cu cât mănânci mai mult potasiu, cu atât se pierde mai mult sodiu prin urină, conform AHA. Potasiul poate ajuta, de asemenea, pereții vaselor de sânge să se relaxeze, ușurând presiunea din interior.

A mâncat mai multe fructe și legume

Spector mânca deja o cantitate minimă de alimente ultraprocesate, ceea ce este, de asemenea, recomandat întotdeauna pacienților cu AVC. Astfel, pentru a-și îmbunătăți și mai mult dieta, a adăugat alimente sănătoase – fructe și legume, mai exact.

Cercetătorii încă nu sunt siguri care alimente sunt cele mai bune pentru scăderea tensiunii arteriale, dar British Heart Foundation recomandă fructe și legume bogate în nitrați, cum ar fi sfecla roșie, spanacul, kale, căpșunile și bananele.

AHA recomandă să urmați dieta DASH, care înseamnă Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Dieta DASH pune accentul pe fructe, legume, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale, carne de pasăre și pește și nuci și este săracă în grăsimi, băuturi dulci, carne roșie și dulciuri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *