VIDEO Rețetele Juanitei: Paella marinera, orez cu fructe de mare, cel mai popular tip de paella din Spania. Se potrivește cu spiritul mediteranean și plajele iberice nesfârșite

paella Foto: G4Food

Soare, valuri, fructe de mare și … orez. Pe scurt, rețeta de paella marinera, cel mai apreciat preparat de orez din Spania. Pentru iberici, paella este prânzul de duminică din familie și răsfățul atunci când ies la o terasă pe malul mării. Și cu ce poate fi mai bine combinat orezul în buza plajei decât cu fructe de mare?

Deși e octombrie și nu unul foarte cald, Marea Mediteraneană încă te îmbie să-ți iei prânzul lângă plajă, la o terasă unde mirosul aerului sărat musai trebuie asezonat cu un preparat marin. Spaniolii iubesc orezul și îl combină cu aproape orice. Cu pește și fructe de mare în primul rând.

Istoria paella

Paella a fost menționată pentru prima dată în documente scrise prin sec al XVIII-lea în zona Valenciei. Era un fel de mâncare a săracilor care foloseau ancestral tot ce le oferea câmpul: carne de iepure, de pasăre, melci, fasole verde și uscată, precum și orezul adus în regiune de mauri și care se cultiva și se cultivă cu succes în jurul lacului Albufera, la 10 km de Valencia. În sec. 19, paella a ajuns treptat și pe mesele celor bogați, care i-au adăugat ingrediente variate și mai scumpe. De la începutul sec. 20 s-a extins în toată Spania, devenind un simbol gastronomic național.

Vezi detalii

Numele se zice ca ar veni de la latinescul patella, care însemna tigaie sau farfurie de metal. Sau de la valencianul paelle, ce înseamna tot tigaie. Tigaia neagră în care se prepară se numește paellera. Există chiar o întreagă dezbatere dacă denumirea de paella poate fi utilizată pentru orice tip de rețetă de orez de acest fel sau ar trebui rezervat doar pentru cea tradițională valenciană.

Frumusețea acestui simbol culinar iberic este unicitatea sa națională. Paella este un preparat exclusiv spaniol. Poate fi întâlnit doar în Spania și în restaurantele cu profil spaniol din toată lumea. Nu-l vom regăsi, în această formă și cu această rețetă, în nicio altă bucătarie națională.

Azi am cumpărat din piață, de la pescărie, fructe de mare proaspete și vom pregăti paella marinera.

paella
Foto: G4Food

Ingrediente

330 de gr de orez bomba;

1 litru de supă de pește sau apă;

2 calamari;

1 sepie;

10 creveți;

15 scoici;

2 languste mici;

Câteva linguri de ulei măslin extravirgin;

1 ceapă;

2 căței de usturoi;

1 ardei roșu;

1 ardei verde;

1 roșie;

Șofran, boia, sare, piper.

Orezul bomba, este un orez special pentru paella, un orez cu bobul lung, care crește în deltă, în aerul împregnat de sare și în apele aflate la marginea mării. Costul său este ridicat între 4 și 7 euro kg, așa că de multe ori și spaniolii folosesc orez obișnuit cu bobul rotund, ceea ce puteți face și voi dacă nu găsiți orez bomba în România (eu locuiesc în Spania).

Prepararea paella

Pregătim întâi scoicile. Dacă sunt proaspete le lăsăm 1-2 ore în apă cu un pumn de sare grunjoasă, ca să iasă nisipul, apoi le curățăm de mustăți, am arătat în video cum. Eu le-am pus la preparat separat pentru că nu am avut timp să le las în apă și nu vroiam nisip în paella mea. Am încins ulei (o lingură, două) și am aruncat scoicile. Le-am scos și le-am rezervat. Ce nu se deschide sau cele sparte le aruncați, consumul lor este periculos pentru organismul uman. Dacă ați lăsat scoicile suficient în apă sau le folosiți pe cele congelate, le puneți în tigaia cu toate fructele de mare.

paella
Foto: G4Food

Pregătim marca (așa îi zic spaniolii), un sos. Încingem uleiul (câteva linguri), adăugăm ceapa tocată mărunt. Călim până devine aurie. Punem usturoiul tocat mărunt, ardeii mărunțiți și ei, roșia dată pe răzătoare și mai călim 5 minute.

Încălzim uleiul în paelleră sau într-o tigaie cât mai mare. Adăugăm creveții, langostinele, calamarii tăiați rondele și sepia tăiată bucățele și prăjiți-i un minut cu grijă sa nu se ardă. Scoatem creveții și langostinele și punem orezul, călim un minut. Punem și marca, adăugăm și apa sau supa de pește. Acum e momentul pentru a potrivi de sare, piper, șofran (se pune un vârf de linguriță) și boia.

paella
Foto: G4Food

Lăsăm la fiert la foc mic-mediu cam 20 de minute până când orezul e fiert și lichidul s-a evaporat. Nu amestecați excesiv altfel bobul de orez se fărâmă și se transformă în pilaf. Doar cât să nu se lipească, împingeți încet orezul dinspre marginea tigăii spre centru. Puneți deasupra creveții și scoicile și paella e gata. Mie îmi place mai uscată, mai crocantă, și atunci opresc focul când orezul e 90% fiert, pun creveții și scoicile și o bag și la cuptor (la 200 de grade, căldură sus-jos), pentru 15-20 de minute.

paella
Foto: G4Food

Se lasă la odihnit 10 minute înainte de a o servi. Spaniolii o consumă, în familie, direct din paelleră, folosind linguri de lemn. Merge minunat cu sangria.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *