Doina Levițchi a transformat o tradiție veche în artă culinară modernă. Cum a ajuns să facă pâine pentru bebeluși și pâine multicoloră din maia naturală: „Când am apărut pe lume, în casa noastră se cocea pâine. Cocea mămica, bunicile, mătușile, toată mahalaua, ba chiar tot satul”

Sursa foto: Instagram Doina Levițchi Sursa foto: Instagram Doina Levițchi

Doina Levițchi a transformat o tradiție veche în artă culinară modernă. Din dorința de a le oferi copiilor o alimentație sănătoasă, ea ajuns să facă pâine pentru bebeluși, ulterior, a creat pâine multicoloră din maia naturală. Pasionată de panificație, tânăra din Republica Moldva nu doar că împărtășește dragostea pentru pâine cu ceilalți, dar și susține și cursuri și ateliere despre beneficiile acesteia.

„Când am apărut pe lume, în casa noastră se cocea pâine. Cocea mămica, bunicile, mătușile, toată mahalaua, ba chiar tot satul”, a povestit Doina, pentru G4Food, descriind atmosfera de sărbătoare care învăluia locuința sa în fiecare weekend. „De Paște și Crăciun, mirosul de cozonaci era o adevărată tradiție. Aceasta este originea dragostei mele față de pâinea proaspăt scoasă din cuptor”. De la o vârstă fragedă, Doina a fost implicată în procesul de coacere, bucurându-se să modeleze aluatul pe care mama sa îl punea apoi la cuptor.

Sursa foto: Instagram Doina Levițchi
Sursa foto: Instagram Doina Levițchi

„Am căutat alternative mai sănătoase pentru copiii mei și astfel am descoperit maiaua naturală”

Inspirația sa nu s-a oprit însă aici. „Când au venit pe lume copiii noștri, am început să coc și eu pâine, cozonaci, plăcinte”, explică Doina.

Vezi detalii

„Am căutat alternative mai sănătoase pentru ei și astfel am descoperit maiaua naturală. Voiam ca acasă să fie un loc special, cu miros de mâncare gustoasă și sănătoasă”. Această descoperire a dus la crearea unor rețete unice, cum ar fi pâinea pentru bebeluși și pâinea multicoloră din ingrediente naturale (pentru nuanțele colorate, ea folosește cartof mov, pulbere de afine deshidrate, turmeric, spanac sau cărbune activat), cerute de clienți și inspirate de dorințele copiilor săi.

Sursa foto: Instagram Doina Levițchi
Sursa foto: Instagram Doina Levițchi

„Pâinea multicoloră a apărut după ce copiii mei au solicitat pâine curcubeu”

Rețetele sale sunt rezultatul unui proces creativ continuu. „Toate rețetele mele vin din cerințele clienților, preferințele copiilor mei și dorința de a experimenta”, mărturisește ea. „Pâinea multicoloră a apărut după ce copiii mei au solicitat pâine curcubeu, iar rețetele cu făinuri de porumb sau spelta le-am creat experimentând cu gusturi și texturi noi”.

Tehnica sa specială de panificație se bazează pe acceptarea provocărilor. „Pun creativitatea pe primul loc și nu îmi este frică să experimentez. Văd ingredientele ca pe niște posibile combinații și îmi imaginez cum ar ieși o pâine cu ele”, spune Doina. Feedbackul clienților nu a întârziat să apară. „Fără modestie, toți spun că este cea mai gustoasă pâine gustată vreodată. Aceste cuvinte frumoase îmi dau puteri să lucrez mai cu spor”, adaugă ea.

Provocările nu lipsesc din drumul ei, dar fiecare eșec este privit o lecție valoroasă. „Am tras concluzii și am analizat ce am greșit. Cu cât mai multă experiență am, cu atât mai ușor gestionez provocările. Eșecul nu este motiv să renunț, ci dimpotrivă, mă determină să reușesc data viitoare”, spune Doina.

Pentru a-și vinde preparatele, tânăra apelează la rețelele de socializare. Postează săptămânal anunțuri cu privire la produsele pe care urmează să le prepare, iar cei care le doresc le pot comanda.

Sursa foto: Facebook Doina Levițchi
Sursa foto: Facebook Doina Levițchi

„Consumatorii devin din ce în ce mai responsabili și aleg pâine de calitate”

Privind spre viitor, Doina se arată optimistă în legătură cu tendințele actuale din domeniul panificației. „Mă bucură enorm apariția multor mini-brutării care coc cu ingrediente bune și maia naturală. Consumatorii devin din ce în ce mai responsabili și aleg pâine de calitate”, subliniază ea. „Sper că într-o bună zi, în fiecare cartier să fie câte o brutărie unde poți găsi pâine adevărată”.

Pentru Doina, rolul pâinii artizanale este esențial în educarea publicului privind alimentația sănătoasă. „Prin tot ce fac, încerc să promovez cultura consumului de pâine bună. Aroma de pâine proaspătă este cel mai frumos parfum al casei”, afirmă ea. „Dacă avem timp și plăcere, ar fi minunat să ne coacem singuri pâinea. De aceea, fac cursuri online, maratoane gratuite și ateliere fizice de pâine cu maia. Datorită acestui efort, acum în sute de familii din întreaga lume miroase a pâine caldă în casă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *