OPINIE | Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, despre cazurile de febră aftoasă din Europa: „Dacă intră maladia în țară, nu o mai oprim, ar fi o tragedie, s-ar reduce efectivele de bovine la jumătate”

lapte, vaci, Australia, ecologic foto: https://animalsaustralia.org

Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici și unul dintre cei mai respectați fermieri din România, a vorbit recent despre unul dintre cele mai mari pericole cu care se confruntă crescătorii de animale de la noi din țară: febra aftoasă, o boală virală gravă și extrem de contagioasă care afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele, arată Agro TV.

Dispărută din spațiul european de aproape 50 de ani, febra aftoasă și-a făcut făcut din nou apariția pe teritoriul Uniunii Europene, în acest an, întâi la o fermă de bivoli din landul Brandenburg, Germania, apoi la o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în apropiere de orașul Gyor.

Potrivit lui Dimitrie Muscă, dacă maladia ar pătrunde în România ar produce pagube foarte mari, astfel că, în opinia sa, autoritățile ar trebui să suspende urgent importurile de lapte și produse din lapte din Ungaria.

„Vin 500 de tone de lapte pe zi din Ungaria, cred că trebuie suspendate aceste importuri pentru o lună de zile, având în vedere perioada de incubație a bolii, pentru că trec 10-12 zile de la infectare la apariția erupțiilor, a semnelor vizibile la animal, timp în care maladia se poate răspândi de la o fermă la alta. Noi am luat măsuri drastice de biosecuritate, dar asta nu ne oferă garanții. Dacă intră maladia în țară, nu o mai oprim, ar fi o tragedie, s-ar reduce efectivele de bovine la jumătate”, a declarat Dimitrie Muscă, miercuri, pentru AGERPRES.

În opinia fermierului arădean, suspendarea importurilor de lapte ar putea crea pentru o scurtă perioadă probleme de aprovizionare, dar asta nu ar conduce neapărat la o creștere a prețurilor la raft.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„La mine în magazine laptele este 6 lei litrul și așa va rămâne, cred că niciun producător nu ar profita într-o asemenea situație să mărească prețurile. Poate s-ar putea reduce livrarea de lapte în școli în această perioadă și nu ar mai fi o problemă atât de mare suspendarea importurilor”, a mai spus Dimitrie Muscă.

Printre măsurile dispuse la nivel național de ANSVSA după apariția febrei aftoase în Ungaria se numără oprirea importurilor de animale vii din speciile receptive la boală, precum și a furajelor, paielor pentru așternut, a compostui și a gunoiului de grajd dinspre Ungaria spre România, însă laptele și produsele din lapte pot fi aduse din țara vecină dacă provin din afara zonei de restricție din jurul focarului de boală, cu condiția ca animalele de la care provin produsele să fie testate înainte cu 24 de ore.

Deși nu prezintă riscuri pentru oameni, febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează animalele biungulate (cu copita despicată): bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, precum și alte tipuri de rumegătoare sălbatice. Se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal și la nivelul membrelor, inapetență, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *