Inundațiile catastrofale de anul trecut din Valencia au lăsat în urmă sute de terenuri agricole distruse, care, dacă autoritățile nu vor oferi suficiente ajutoare și nu vor asigura schimbul generațional, vor fi abandonate. Totuși, în mijlocul acestei dezolări, apar exemple care dau speranță. Rubén Bartual, membru al Asociației Valenciene a Agricultorilor, pe lângă faptul că și-a pierdut mașina în inundații, a suferit și pagube grave la plantația de citrice pe care familia sa o cultivă de 60 de ani în L’Horta. Pentru a-și ajuta tatăl să revină pe linia de plutire, a lansat un magazin online pentru a-și vinde fructele sub numele „Las mejores naranjas” („Cele mai bune portocale”), o inițiativă care a fost primită cu entuziasm de societatea spaniolă, scrie Agroinformacion.
Rubén, în vârstă de 28 de ani, a fost mereu fascinat de experiența trăită printre portocalii bunicului și tatălui său. În ultimii ani, a avut diferite locuri de muncă în alte domenii, precum securitatea privată și imobiliarele. Însă, toamna și iarna, recolta fructele din livezile de kaki și, împreună cu fratele și tatăl său, încerca să le comercializeze.
Din cauza problemelor repetate de vânzare, a început să se gândească la ideea de a oferi portocale printr-un magazin online și, de fapt, a solicitat fonduri prin programul de digitalizare derulat pe fonduri europene în Spania, pentru a beneficia de sprijin financiar.
Un proiect cu garanții de prospețime, siguranță alimentară și comerț echitabil
Odată cu apariția furtunii care a pus în pericol viitorul exploatației familiale, a decis să accelereze proiectul tocmai pentru a încerca să redreseze financiar afacerea agricolă.
Pe site-ul www.lasmejoresnaranjas.es, chiar de pe prima pagină este subliniat faptul că inițiativa este realizată de „Agricultori afectați de furună”, adăugând și mesajul „Cu achiziția ta ne ajuți să ne recuperăm”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Rubén subliniază că oferă portocale și mandarine în toată Spania, garantând prospețime maximă, siguranță alimentară și comerț echitabil:
„Un click și primești adevăratul gust al Valenciei. Fără chimicale, fără intermediari. Doar fructe naturale, direct din copac pe masa ta, cultivate cu aceeași dragoste cu care bunicul meu le îngrijea. Nu este o simplă achiziție. Este o îmbrățișare directă din livadă. Aici nu există companii, ci doar familii. A noastră și a ta”, afirmă el.
Deocamdată, deși orice inițiativă nouă se confruntă cu dificultăți, Rubén se declară mulțumit de reacția societății spaniole: „Cei care au experiență în astfel de proiecte de magazine online îmi spun că avem un număr mai mare de comenzi decât ar fi normal pentru un început. Și eu simt că cererea este mai mare decât mă așteptam. Spaniolii au fost solidari cu cei afectați de inundații, iar acest proiect este un alt exemplu al valului de solidaritate pe care îl apreciem din suflet. Dacă rezultatele continuă astfel, mă gândesc serios să mă dedic 100% agriculturii și să asigur continuitatea exploatației de familie”.