Dieta mediteraneeană, secretul unei vieți echilibrate / Prof. Carruba: „Obezitatea trebuie văzută ca o boală cronică” / „Instituțiile trebuie să-i învețe pe oameni să mănânce sănătos. Nu e de-ajuns să punem pe ambalaj niște informații”

nutrInform, nutri-score, dieta mediteraneeana, alimentatie echilibrata Sursa foto: G4Food

În cadrul săptămânii bucătăriei italiene în lume, ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură, în cadrul evenimentului „Secretul Mediteraneean: Rețete pentru o viață echilibrată”, Profesorul Michele O. Carruba și-a prezentat cartea „Știință și gusturi mediteraneene”. Cartea pune în evidență o alimentație echilibrată, prin dieta mediteraneeană, care poate preveni unele patologii.

Moderatorul conferinței a menționat faptul că nu este o carte de rețete, dar este o carte care ne prezintă stilul italian. Profesorul Michele O. Carruba a vorbit despre problema obezității și apoi a povestit despre dieta mediteraneeană și rolul ei.

După cum a povestit profesorul Michele O. Carruba, obezitatea e o problemă mondială care ne privește pe toți. Odată era întâlnită în țările bogate unde se mânca mai mult. „Acum s-au schimbat lucrurile, nu se mai moare de foame…”, a adăugat el.

Obezitatea e o boală recent cunoscută, iar statisticile arată că România și Italia sunt la același nivel. „Nu stăm bine la obezitatea infantilă”, a declarat Prof. Carruba, care a precizat că Italia și Grecia sunt pe primele locuri în ceea ce privește obezitatea infantilă.

Față de 2010, prevalența obezității va crește semnificativ până în 2030, a apreciat Prof. Carruba. În țări ca Irlanda, procentul va depăși 50%, până în 2030.

Conform sursei citate, acum există boli mortale cum ar fi accidentul vascular cerebral, hipertensiunea sau bolile renale. Toate acestea au legătură cu alimentația. „Totul plecată de la excesul de țesut adipos”, a precizat Prof. Carruba.

„Ceea ce e important e nu numai că se reduce speranța de viață cu 8 ani, dar și sănătatea. E vorba și de un impact economic pentru sistemul sanitar de a reduce bolile”, a menționat el.

„În statele Unite, viitoarea generație va avea o speranță de viață care va scădea, pentru prima oară în istorie, de la Hristos încoace”, a declarat el.

Prof. Carruba consideră că nu ne îmbolnăvim de obezitate pentru că Dumnezeu a decis asta, ci pentru că mâncăm. „Ești bolnav și de aceea mănânci mai mult. Nu trebuie să judecăm pe cei care sunt obezi și mănâncă. Boala te obligă să consumi mai mult în realitate. Trebuie ajutat și reeducat ca să aibă o alimentație corectă”, a afirmat el.

În prezent, oamenii de știință încearcă să-i facă pe oamenii care au competență să ajungă să vadă obezitatea ca o boală, nu ca pe o problemă estetică. „Trebuie văzută ca o boală cronică, asta înseamnă că nu ne putem vindeca de ea”, a precizat Prof. Carruba.

Dieta mediteraneeană a luat naștere de la întrebarea „De ce cei din zona mediteraneeană sunt mai sănătoși?”. Italienii erau mai sănătoși și nu se îmbolnăveau de anumite patologii pentru că aveau o alimentație sănătoasă. Așa a apărut dieta mediteraneeană, pentru că s-a stabilit de oameni de știința că ea crește longevitatea. Aspectul negativ care a intervenit în aceasta a fost industrializarea.

Prof. Carruba a explicat faptul că dieta mediteraneeană e ca o piramidă. Baza e ceea ce trebuie consumat mai des, iar spre vârf trebuie mult mai rar. La bază: fructe sau legume, mai mult de 2 porții de legume. Cantitatea de fructe pe care trebuie s-o consumăm e echivalentă cu 5 porții. „Nu 5 mere, doar 5 porțiuni de fructe. Asta însemna un fresh dimineață, un fruct la prânz…”, a explicat el.

„60% din calorii trebuie să provină din carbohidrați” – Prof. Carruba

nutrInform, nutri-score, dieta mediteraneeana, alimentatie echilibrata
Sursa foto: Colaj G4Food

Prof. Carruba a explicat, în cadrul evenimentului, că 60% din calorii trebuie să provină din carbohidrați. „Prezență scăzută a ouălor, mult pește, mulți carbohidrați, ulei de măsline, fructe proaspete, nuci, alune și așa mai departe”, a precizat el.

„Printre cele mai importante, avem uleiul de măsline care are putere să ne mențină sănătoși”, a declarat Prof. Carruba.

În Italia, Prof. Carruba a povestit că desertul se mănâncă doar duminica, dar acest lucru nu înseamnă că oamenii mănâncă mai puțin dulce. În alte țări e altfel, iar după fiecare masă ești întrebat dacă nu vrei și ceva dulce.

„4,9% din italieni mănâncă mai mult dulce decât ar trebui. 80% mănâncă puține fructe și legume”, a menționat el.

„Instituțiile trebuie s-o rezolve global, să învețe oamenii să mănânce sănătos. Nu e de-ajuns să punem pe ambalaj niște informații”, a precizat Prof. Carruba.

Sursa foto: G4Food / Colaj G4Food

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *