Dieta mediteraneană actualizată de nutriționiștii italieni în baza celor mai recente studii. Carne doar de două ori pe săptămână, chiar și albă, și mai puține brânzeturi învechite

Mihaela Găneț 30 mai 0 comentarii 8258 vizualizări
noua piramida a dietei mediteraneene foto: doctor33.it

Specialiștii italieni din domeniul nutriției au prezentat recent o versiune actualizată a piramidei alimentare din dieta mediteraneană. Actualizarea vine în contextul celor mai recente dovezi științifice, dar și ca o metode de corecție a obiceiurilor alimentare și stilurilor de viață actuale, relatează cotidianul economic Il Sole 24 Ore.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Carnea? Chiar și cea albă, precum cea de pui și curcan, nu ar trebui consumată mai mult de două ori pe săptămână, spun ei. Totodată, se recomandă în schimb cerealele integrale și leguminoasele, iar fructele oleaginoase (nuci, migdale etc.) ar trebui introduse ca gustări. Brânzeturile maturate și preparatele din carne ar trebui consumate rar, la fel și cartofii, iar singurul ulei recomandat este cel extravirgin de măsline.

Așa arată, în sinteză, noua versiune a piramidei alimentare a dietei mediteraneene, prezentată în cadrul celui de-al 45-lea Congres Național al Societății Italiene de Nutriție Umană (SINU), desfășurat recen la Salerno. Acest model alimentar, recunoscut ca Patrimoniu Cultural Imaterial UNESCO din 2010, necesită așadar o actualizare. Specialiștii au prezentat o nouă reprezentare grafică și o compoziție revizuită a coșului alimentar, adaptată noilor dovezi științifice și obiceiurilor contemporane.

Beneficii pentru sănătate dar aderență scăzută în rândul tinerilor

„Dieta mediteraneană nu este doar un regim alimentar, ci un stil de viață care include competențe, cunoștințe și tradiții, cu respect pentru teritoriu și biodiversitate. Este demonstrat pe scară largă că o aderență mai mare la dieta mediteraneană aduce numeroase beneficii pentru sănătate, în special reducerea mortalității și prevenirea bolilor cronice netransmisibile, precum afecțiuni cardiovasculare, diabet, cancer și boli neurodegenerative. Cu toate acestea, observăm o aderență scăzută, mai ales în rândul tinerilor”, explică prof. Anna Tagliabue, președinta SINU.

Un motiv în plus pentru care se impune, așadar, o schimbare de direcție care să îmbine tradiția cu noile evidențe științifice, inclusiv legate de consumul de carne și de alcool.

„Modelul nostru este primul de acest tip propus de o societate științifică și poate constitui o bază pentru viitoarele ghiduri alimentare. Versiunea actualizată pune un accent și mai mare pe alimentele de origine vegetală, în special fructe, legume și ulei extravirgin de măsline, alături de promovarea cerealelor integrale și a leguminoaselor ca surse principale de nutrienți. Este încurajată o abordare echilibrată în ceea ce privește consumul de produse de origine animală, limitând carnea roșie și procesată și orientându-se către modele alimentare mai sustenabile”, clarifică, la rândul său, prof. Francesco Sofi, membru al Comitetului Științific SINU și director al Departamentului de Nutriție de la Spitalul Universitar Careggi din Florența.

Mai puțină carne și preparate, brânzeturi și cartofi, doar ulei de măsline

Baza piramidei alimentare rămâne în mare parte neschimbată. „Pentru unele alimente, totuși, am formulat recomandări diferite față de trecut. De exemplu, uleiul recomandat pentru consum trebuie să fie mereu cel extravirgin de măsline, datorită proprietăților sale organoleptice și nutriționale, în timp ce cartofii, care au un indice glicemic ridicat, ar trebui consumați cel mult o dată pe săptămână”, precizează Sofi.

Preparatele pe bază de carne ar trebui consumate mai rar. „Chiar și carnea albă este acceptabilă doar de două ori pe săptămână. Este nevoie de moderație și în cazul mezelurilor, care conțin multă sare și aditivi. Ar fi bine, de asemenea, să introducem mai des fructele oleaginoase ca gustare, în locul altor produse procesate, să reducem zahărul și sarea și să fim foarte atenți la consumul de alcool. Un pahar de vin roșu la masă este acceptabil, dar obiceiul de a consuma cantități mari doar în weekend, așa cum se întâmplă frecvent în rândul tinerilor, trebuie evitat. Există dovezi științifice clare privind legătura dintre consumul excesiv de alcool și apariția unor forme de cancer”, a mai precizat Sofi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *