Dieta cu mere te ajută să slăbești și ar putea preveni cancerul, diabetul, bolile de inimă și maladia Alzheimer / Cum arată un astfel de plan alimentar

Daniela Arnăutu 5 iulie 0 comentarii 9026 vizualizări
dieta cu mere te ajuta sa slabesti Sursa foto: Pexels

Merele au proprietăți ce cresc senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate prin reducerea aportului total de calorii, transmite Healthline. Cercetările sugerează că includerea merelor într-o dietă echilibrată poate promova pierderea în greutate și poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Dieta cu mere mai poate, de asemenea, să stimuleze și controlul zahărului din sânge, sănătatea inimii și funcția creierului.

În ceea ce privește pierderea în greutate, trebuie remarcat faptul că merele sunt bogate în apă și au un conținut scăzut de calorii. Sunt, de asemenea, bogate în fibre, ceea ce dă senzația de sațietate și poate reduce apetitul. Prin urmare, ajută la controlul greutății.

Merele ajută la sănătatea digestivă

Un măr de mărime medie conține aproximativ 4 grame de fibre și are un conținut scăzut de calorii. Un măr de mărime medie conține aproximativ 86% apă și 95 de calorii. Acest lucru face din mere un aliment excelent, multe studii demonstrând că aportul ridicat de fibre este legat de o scădere a greutății corporale și, implicit, de un risc redus de obezitate.

Consumul de fibre poate încetini digestia alimentelor și îți dă senzația de sațietate, deși ai consumat mai puține calorii. De asemenea, fibrele îți pot îmbunătăți sănătatea digestivă și îți pot hrăni bacteriile prietenoase din intestin, ajutând sănătatea metabolică și controlul greutății.

Combinația de apă și fibre face ca merele să fie incredibil de sățioase. Merele întregi sunt mult mai sățioase decât sosul de mere sau sucul de mere. În plus, ne ia mai mult să mâncăm mere, comparativ cu alte alimente care nu conțin fibre, fapt ce contribuie, de asemenea, la sațietate.

Bogate în fibre, favorizează slăbirea

În studiile asupra femeilor cu exces de greutate care urmează o dietă săracă în calorii sau de scădere în greutate, consumul de mere este asociat cu slăbirea.

Într-un studiu din 2008, femeile au mâncat în mod regulat mere, pere sau prăjituri de ovăz – alimente cu conținut similar de fibre și calorii. După 12 săptămâni, grupurile care au primit fructe au pierdut, în medie, 1,2 kg, dar femeile din grupul care a consumat ovăz nu a prezentat o pierdere semnificativă în greutate.

De asemenea, cercetătorii au făcut un studiu pe 50 de oameni cărora le-au dat să mănânce, în afară de alte alimente, și câte trei mere, trei pere sau trei fursecuri de ovăz, pe zi. După 10 săptămâni, la subiecții din grupul care a primit fursecuri de ovăz nu a văzut nicio schimbare în greutate, dar cei din grupul care a mâncat mere au slăbit câte 0,9 kg.

În plus, subiecții din grupul celor care au primit mere au redus aportul total de calorii cu 25 de calorii pe zi, în timp ce subiecții din grupul care a primit fursecuri cu ovăz a mâncat puțin mai multe calorii.

Alte beneficii pentru sănătate asociate cu merele

  • Bogate în nutrienți: Merele conțin cantități mici din multe vitamine și minerale și sunt recunoscute pentru conținutul lor mare de vitamina C și potasiu. De asemenea, acest fruct mai conține și vitamina K, vitamina B6, mangan și cupru.
  • Indicele glicemic scăzut: Merele au un indice glicemic (IG) scăzut. Indicele glicemic înseamnă nivelul zahărului din sânge după ce mănâncă un anumit aliment. Unele sugerează chiar că o dietă cu IG scăzut ar putea ajuta la prevenirea diabetului, a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer.
  • Sănătatea inimii: Combinația de nutrienți din mere poate reduce riscul de boli de inimă. S-a demonstrat că merele reduc nivelul colesterolului și inflamației din organism, care sunt factori cheie pentru sănătatea inimii. Alte studii au descoperit că alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi merele, pot reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă.
  • Efecte anticancerigene: Activitatea antioxidantă a merelor poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Unele cercetări leagă consumul de mere de prevenirea cancerului pulmonar la adulți. În plus, s-a demonstrat că un consum de minimum un măr pe zi reduce semnificativ riscul de cancer de gură, gât, sân, ovarian și de colon.
  • Funcția creierului: Potrivit studiilor efectuate pe animale, sucul de mere ar putea ajuta la prevenirea declinului mental și a bolii Alzheimer. Sucul de mere poate reduce declinul mental prin scăderea cantității de specii reactive de oxigen care dăunează țesutului cerebral. Sucul de mere poate, de asemenea, să păstreze neurotransmițătorii intacți, aceștia fiind  foarte importanți pentru funcționarea optimă a creierului și prevenirea bolii Alzheimer.

Cum arată dieta cu mere

Există variante de dietă cu mere pe termen scurt, de una-trei zile, și pe termen lung, de șapte-zece zile, potrivit Dr.Max. Este important să consulți medicul înainte de a decide durata potrivită pentru tine, în funcție de starea ta de sănătate și de obiectivele tale, potrivit sursei citate.

În săptămâna premergătoare dietei, este recomandat să reduci treptat consumul de alimente procesate și grase și să crești aportul de fructe și legume. Acest lucru va ajuta organismul să se adapteze la dieta cu mere și va reduce șocul alimentar.

Dieta cu mere constă în mai multe etape:

  • În prima zi, se consumă exclusiv mere, în cantitate nelimitată.
  • În zilele următoare, se adaugă treptat alte alimente permise, cum ar fi salatele verzi sau sucurile de fructe și legume proaspete.
  • După terminarea dietei, este important să revii la o alimentație normală, echilibrată.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *