Dieta care ar putea reduce inflamația articulațiilor și poate ajuta la menținerea sănătății cartilajelor/Mănâncă somon, ton, cereale integrale și fructe și evită alimentele procesate

articulații Sursa foto: Pexels

Dacă aveți dureri articulare sau doriți să preveniți inflamația articulațiilor, dieta poate juca un rol esențial în sănătatea generală a articulațiilor. Potrivit navimperialhospital.com, consumul de alimente care reduc inflamația, întăresc țesutul conjunctiv și îmbunătățesc densitatea osoasă poate ajuta la menținerea sănătății articulațiilor, la prevenirea rănilor și la ameliorarea naturală a durerilor articulare.

1.Fructele pot reduce inflamația

Multe fructe sunt bogate în antioxidanți, substanțe care ajută la reducerea inflamației din organism și ameliorează durerile articulare.

  • Afinele sunt un exemplu excelent de fructe ce conțin flavonoide puternice, care pot opri răspunsul inflamator din organism.
  • Ananasul conține bromelaină, o enzimă despre care s-a demonstrat că ameliorează durerile articulare asociate cu artrita reumatoidă și osteoartrita.
  • Roșiile conțin licopen, un antioxidant care oferă, de asemenea, îmbunătățiri pentru sănătatea articulațiilor.

2. Fasolea și lintea luptă cu inflamația

Fasolea și lintea conțin antocianine, un flavonoid care ajută la reducerea inflamației din organism. Aceste alimente este, de asemenea, o sursă excelentă de minerale esențiale, fibre și proteine. Așadar puteți mânca fasole, linte, năut, fasole neagră și soia.

3. Uleiul de măsline, sursă de Omega 3

Uleiurile precum cel de arahide sau de floarea soarelui pot crește nivelul de inflamație în organism. În schimb, uleiul de măsline este un înlocuitor excelent pentru sosurile de salată sau pentru gătit. Este o grăsime sănătoasă și conține acizi grași Omega-3 care luptă împotriva inflamației.

4. Legumele crucifere pot bloca enzimele inflamatorii

S-a descoperit că legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și varza de Bruxelles, blochează enzimele care duc la inflamarea articulațiilor. De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale esențiale care susțin sănătatea generală.

5. Cerealele integrale pot reduce inflamația organismului

Cerealele rafinate pot declanșa răspunsul inflamator al organismului, în timp ce cerealele integrale pot ajuta la contracararea acestui efect. Ovăzul, secara, orzul și grâul integral sunt exemple de cereale care sunt recomandate pentru reducerea inflamației și a durerilor articulare.

6. Rădăcinoasele și usturoiul reduc durerile articulare

Legumele rădăcinoase aromate precum ceapa, usturoiul, turmericul și ghimbirul sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii. Acestea pot ajuta la tratarea durerilor articulare și a altor simptome ale artritei. Aceste legume aduc o aromă suplimentară preparatelor, stimulând în același timp sănătatea articulațiilor.

7. Ciocolata neagră, sursă de substanțe cu efect antiinflamator

Ciocolata neagră conține antioxidanți care contracarează inflamația din organism. Este esențial sa alegeți ciocolata cu un procent mare de cacao și să o consumați cu moderație.

8. Semințele și oleaginoasele, surse de acizi grași Omega 3

Semințele și nucile (oleagioasele, în general) sunt surse excelente de grăsimi sănătoase cunoscute sub numele de acizi grași Omega-3. Acești acizi grași au proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și la prevenirea durerilor articulare. Exemple de oleaginoase și semințe care conțin acizi grași Omega-3 includ migdalele, nucile, nucile de pin, semințele de in și semințele de chia.

9. Peștele poate reduce inflamația articulațiilor

Peștii cum ar fi somonul, tonul, păstrăvul și halibutul sunt o altă sursă excelentă de acizi grași Omega-3. Consumul acestor pești, sau a unui supliment zilnic de ulei de pește, poate ajuta la reducerea inflamației din organism și la scăderea riscului de diabet, boli de inimă și alte afecțiuni de sănătate.

Alimente de evitat, dacă vrei să ai articulații mai puternice

Iată care sunt alimentele care pot crește inflamația în organism și pot duce la dureri articulare:

  • Alimente procesate: pot crește inflamația în organism, deoarece  conțin niveluri ridicate de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase. Aceste alimente trebuie evitate.
  • Alimente prăjite: Cantitatea de ulei consumată odată cu alimentele prăjite poate crește durerile articulare. Mâncarea prăjită include grăsimi și uleiuri nesănătoase care duc la inflamații în organism.
  • Uleiuri bogate în acizi grași Omega-6 sau grăsimi saturate: Aceste uleiuri pot contribui la inflamație și ar trebui limitate sau evitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *