Diabetul gestațional: Un medic internist a identificat nouă moduri de a reduce nivelul zahărului în timpul sarcinii/Mănâncă cereale integrale, fructe și legume, proteine slabe și nu uita să te hidratezi și să faci mișcare, pentru a preveni creșterea glicemiei

gravidaBUN Sursa foto: Pexels

Diabetul gestațional poate afecta orice femeie în timpul sarcinii. De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. Iată, potrivit helathshots.com, cum ați putea încerca să reduceți nivelul zahărului în timpul sarcinii.

Sarcina nu înseamnă doar grețuri matinale sau schimbări de dispoziție. Unele femei însărcinate pot chiar dezvolta un nivel ridicat de zahăr în sânge. Această afecțiune este cunoscută sub numele de diabet gestațional. De obicei, dispare după naștere, dar nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta sarcina și poate duce chiar la diabet de tip 2, mai târziu în viață. Vestea bună este că, dacă aveți diabet gestațional, îl puteți controla prin modificarea stilului de viață. Urmăriți-vă dieta și greutatea pentru a reduce nivelul de zahăr în timpul sarcinii.

Apare mai frecvent la cele supraponderale

Diabetul gestațional este unul dintre tipurile de diabet care se dezvoltă numai în timpul sarcinii. „Apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge în mod eficient în această perioadă”, spune dr Gaurav Jain, medic de medicină internă.

Deși diabetul gestațional poate afecta orice femeie însărcinată, este mai frecvent la femeile care au factori de risc, cum ar fi supraponderalitatea sau antecedentele familiale de diabet. Această afecțiune apare, de obicei, în a doua jumătate a sarcinii și, adesea, dispare după naștere. Dar femeile cu diabet gestațional și, eventual, copiii lor au un risc mai mare de a avea, în viitor, diabet de tip 2 în viitor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Care sunt semnele diabetului gestațional?

„Diabetul gestational, adesea, nu prezintă simptome vizibile, motiv pentru care este, de obicei, identificat prin screening-uri de rutină ale glucozei, în timpul sarcinii”, spune dr. Jain. Cu toate acestea, unele femei pot prezenta următoarele simptome dacă au diabet gestațional:

  • Sete excesivă
  • Urinări frecvente
  • Oboseală
  • Vedere încețoșată
  • Infecții frecvente, în special ale vezicii urinare, vaginului și pielii

Dacă aveți îndoieli și doriți să vă testați glicemia, asigurați-vă că o aveți în limite normale:

  • Înainte de a mânca: 95 miligrame/decilitru sau mg/dL
  • La 1 oră după masă: 140 mg/dL
  • 2 ore după masă: 120 mg/dL

Legătura dintre greutatea corporală și diabetul gestational

Se pare că există o legătură între greutatea unei femei însărcinate și diabetul gestațional. Aproximativ jumătate din cazurile de diabet gestațional ar putea fi evitate dacă greutatea corporală a femeilor însărcinate ar fi menținută în intervalul normal, conform unui studiu publicat în The Lancet Public Health, în octombrie 2024.

Obezitatea este indicată de un indice de masă corporală mai mare de 30. Cercetătorii, care au urmărit aproape două milioane de nașteri în Suedia, timp de 20 de ani, începând din 2000, au descoperit legătura dintre greutate și diabetul gestațional.

„Această conexiune este, în mare măsură, legată de rezistența la insulină. Greutatea corporală în exces, în special grăsimea din jurul abdomenului, poate face mai dificilă pentru organism folosirea eficientă a insulinei”, spune dr. Jain. În timpul sarcinii, placenta produce hormoni care fac celulele corpului mai puțin receptive la insulină, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de zahăr din sânge. Dacă o femeie are deja rezistență la insulină din cauza excesului de greutate înainte de sarcină, cererea crescută de insulină din timpul sarcinii poate copleși capacitatea corpului ei de a menține nivelurile normale de zahăr din sânge, ceea ce duce la diabet gestațional.

Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase înainte de concepție poate reduce riscul de rezistență la insulină, poate îmbunătăți metabolismul general și crește șansele unei sarcini sănătoase. „Femeile supraponderale sau obeze nu numai că prezintă un risc mai mare de diabet gestațional, ci și de alte complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia, nașterea prin cezariană și complicații la naștere”, spune dr. Jain.

Cum să reduceți nivelul zahărului în timpul sarcinii?

În timpul unui studiu din 2020, publicat în jurnalul Nutrients, doar modificarea stilului de viață s-a dovedit a fi suficientă pentru a controla nivelul zahărului din sânge la 70 până la 85% dintre femeile diagnosticate cu diabet gestațional. Iată ce trebuie să faceți:

1.Dieta echilibrată

Dieta pentru diabetul gestațional ar trebui să fie una echilibrată, constând din cereale integrale, proteine ​​slabe, legume precum și grăsimi sănătoase care pot ajuta la menținerea nivelului echilibrat al zahărului din sânge. „Mâncați alimente cu un indice glicemic scăzut, care pot fi digerate și absorbite mai lent și, astfel, pot preveni creșterile de zahăr din sânge”, spune dr. Jain.

2.Activitatea fizică regulată

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la scăderea zahărului din sânge prin îmbunătățirea capacității organismului de a utiliza insulina. Activități precum mersul pe jos, înotul și yoga prenatală sunt opțiuni sigure pentru majoritatea femeilor însărcinate, dar discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o nouă rutină de fitness.

3. Să mâncați puțin și des

Consumul mai frecvent de mese mai mici ajută la prevenirea fluctuațiilor mari ale zahărului din sânge. „Evitarea intervalelor lungi între mese poate reduce riscul de hipoglicemie (glicemie scăzută) și hiperglicemie (glicemie crescută)”, spune dr. Jain.

4.Să includeți în dietă alimente bogate în fibre

Fibrele sunt un nutrient recunoscut pentru că încetinește absorbția zahărului în fluxul sanguin. Includerea alimentelor bogate în fibre, cum ar fi legumele, leguminoasele, fructele și cerealele integrale în dietă. poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge constant.

5.Să rămâneți hidratată

Bea suficientă apă, de obicei 8 până la 10 pahare pe zi, pentru că hidratarea este esențială pentru reglarea glicemiei. Deshidratarea poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, deoarece organismul se luptă să elimine excesul de zahăr din sânge.

6. Să evitați alimentele și băuturile zaharoase

Minimizați aportul de gustări, deserturi și băuturi dulci, deoarece acestea pot provoca creșteri rapide ale zahărului din sânge. Optați pentru alimente dulci în mod natural, cum ar fi fructele, și alegeți apă, ceaiuri din plante sau băuturi neîndulcite în locul băuturilor dulci.

7. Să încorporezi grăsimi sănătoase în dietă

Includerea surselor de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, nuci, semințe și ulei de măsline, în dietă, poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Aceste grăsimi încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, prevenind vârfurile de glicemie foarte crescută.

8.Să dormiți suficient

Somnul de slabă calitate poate afecta sensibilitatea la insulină și poate duce la un nivel mai ridicat de zahăr din sânge, așa că dormiți timp de 7 până la 9 ore pe noapte. Somnul de bună calitate, în fiecare noapte, vă poate sprijini sănătatea generală și, implicit, reglarea zahărului din sânge.

9. Să gestionați stresul poate ajuta

Stresul poate crește nivelul de zahăr din sânge, prin declanșarea eliberării hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul. Acesta poate interfera cu funcția insulinei. Practicați tehnici de gestionare a stresului. Alegeți meditația, respirația profundă sau masajul prenatal, pentru a ține stresul sub control.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *