Odată cu înaintarea în vârstă, mulți dintre noi ne așteptăm la mici scăpări de memorie sau dificultăți în realizarea unor sarcini simple. Totuși, aceste simptome nu sunt întotdeauna o parte normală a procesului de îmbătrânire. În unele cazuri, ele pot semnala o afecțiune mai serioasă, cunoscută sub numele de demență. „Demența este o scădere a funcției creierului care duce la confuzie, pierderi de memorie, schimbări de dispoziție și, în unele cazuri, pierderea sau scăderea funcțiilor corporale”, spune nutriționistul Laura M. Ali, citată de publicația Eating Well.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Deși genetica și vârsta joacă un rol important în riscul de apariție a demenței, alți factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și somnul, sunt de asemenea legați de această afecțiune. Din fericire, pentru cei mai mulți dintre noi, există un aliment care ar putea proteja împotriva declinului mental: ciocolata neagră. Ingredientul principal al acesteia, cacaua, este bogat în flavonoli, compuși cu potențial benefic pentru sănătatea și funcționarea creierului.
De ce susține ciocolata neagră funcția cognitivă
Cacaua este bogată în antioxidanți, precum mulți alți compuși din plante, iar aceștia pot avea efecte benefice asupra creierului. „Acești flavonoli au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și sunt cunoscuți în special pentru sprijinirea fluxului sanguin și menținerea sănătății vaselor de sânge”, explică Ghida Arnaout, dietetician.
Flavonolii din cacao pot fi deosebit de importanți pentru creier, deoarece protejează împotriva pierderii neuronilor și a altor forme de inflamație cerebrală. „Ei protejează celulele de deteriorarea oxidativă și reduc inflamația din întreg corpul și din creier”, spune Anne Danahy, dietetician.
Un alt beneficiu important al flavonolilor din cacao este menținerea funcției sănătoase a vaselor de sânge. „Un beneficiu major al flavonolilor din cacao este că protejează vasele de sânge, permițându-le să se relaxeze și să se dilate mai ușor pe măsură ce sângele circulă prin ele”, explică Danahy. „Cu vase de sânge mai sănătoase, fluxul sanguin către creier este îmbunătățit, permițând mai mult oxigen și mai mulți nutrienți să ajungă la celulele cerebrale și, în același timp, facilitând eliminarea deșeurilor. Acest lucru este deosebit de important pentru reducerea riscului de demență, deoarece lipsa de sânge și oxigen poate deteriora celulele creierului sau anumite zone ale acestuia, declanșând declinul cognitiv sau demența vasculară”.
Unele studii au arătat, de asemenea, un efect protector împotriva rezistenței la insulină, asociat cu un aport ridicat de flavonoli. Atunci când insulina este prea mare, fluxul sanguin poate fi afectat, ceea ce influențează negativ funcția cerebrală. Deși cercetările au identificat o legătură între rezistența la insulină și sănătatea cognitivă, mecanismul exact prin care aceasta afectează funcția cerebrală și demența este încă studiat.
Atenție la zahărul adăugat
Tabletele de ciocolată și alte produse dulci cu ciocolată, precum prăjiturile sau biscuiții, sunt surse frecvente de cacao, dar au și un conținut ridicat de zahăr adăugat. În ceea ce privește sănătatea cognitivă, un consum excesiv de zahăr poate fi problematic. Un studiu recent arată că un aport mare de zahăr și un regim alimentar bogat în dulciuri pot crește riscul de demență.
Așadar, este important să ținem cont de sursa și forma în care consumăm cacao, astfel încât să moderăm cantitatea de zahăr adăugat și să ne bucurăm în același timp de efectele sale protectoare.
Alte strategii pentru reducerea riscului de demență
Din păcate, nu este suficient doar să mâncăm ciocolată pentru a ne proteja de demență. Creierul este un organ complex, influențat de numeroși factori ce țin de stilul de viață.
„Acizii grași Omega-3 ajută la reducerea inflamației și susțin structura membranelor celulelor cerebrale, esențială pentru buna funcționare a creierului”, spune Arnaout. Aceste grăsimi nesaturate se găsesc în pește, nuci și semințe, alimente adesea deficitare în dieta occidentală.
De asemenea, o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, fasole, fructe de mare, nuci și semințe este una dintre cele mai bune metode de a ne menține sănătatea creierului. „Consumând o dietă echilibrată, plină de fructe, legume, cereale integrale, fasole, fructe de mare, nuci și semințe, putem să ne protejăm sănătatea creierului”, spune Ali.
Activitatea fizică regulată este benefică pentru toate aspectele sănătății, inclusiv pentru funcția cognitivă. Cercetările arată că persoanele care fac mai multă mișcare au un risc mai scăzut de demență. Totodată, somnul de calitate are un rol esențial: un somn de mai puțin de cinci-șase ore pe noapte poate crește riscul de demență, mai ales în cazul celor trecuți de 50 de ani. Creierul are nevoie de somn pentru a procesa informații, a stoca amintiri și a elimina deșeurile.
