Desertul de duminică: Chec cu dovlecei și cacao, rețetă ca la mama acasă

Chec cu dovlecel și cacao. Foto: Rețeteculinare

Checul este cea mai simplă formă de prăjitură, care poate fi folosit în rețete de tort, dar și ca atare, în diverse forme și combinații, fiind foarte versatil. Rețeta de chec cu dovlecei însă este de departe una dintre cele mai apreciate.

Fie că este savurat cu o ceașcă aburindă de cafea într-o zi obișnuită sau servit la un eveniment, acest chec cu dovlecei și cacao va fi cu siguranță savurat.

Se pregătește în 20 de minute, dar are nevoie de o oră și 50 de minute pentru a fi gata.

Pentru chec avem nevoie de:

  • 300 g dovlecei (1 dovlecel)
  • 4 ouă
  • 150 g iaurt sau smântână
  • 50 g cacao neagră, neîndulcită
  • 200 g de făină albă
  • 80 ml ulei
  • jumătate de linguriță de sare
  • esență de rom sau vanilie, lămâie
  • 10 g praf de copt (1 pliculeț)
  • 120-150 g zahar – după gust (sau îndulcitor)

Indicații

Dovlecelul se rade pe răzătoarea mică, se presată puțin sare și apoi se lasă deoparte.

Separat se bat albușurile spumă, apoi se adaugă zahărul și se continuă mixarea până când se dizolvă zahărul de tot și se obține o spumă tare, arată poftabuna.ro. Ouăle pot fi reci sau calde, însă e important să fie proaspete. De asemenea, e important ca vasele să fie perfect curate și degresate.

Se recomandă ca pentru ca albușurile să se bată foarte bine, se poate pune puțină zeamă de lămâie.

Separat se amestecă gălbenușurile cu iaurtul, romul și uleiul. Apoi se adaugă pudra de cacao cernută și dovlecelul, după ce a fost stors bine.

Se pune apoi, puțin câte puțin din albușul bătut spumă, în amestecul cu gălbenușuri și se amestecă de sus în jos pentru a nu zdrobi spuma. Se adaugă la final făina și praful de copt, amestecând tot așa, de sus în jos. Trebuie să obținem un aluat foarte pufos, care se va pune în tava de copt care a fost tapetată cu puțin ulei și făină, sau o foaie de copt.

Sfaturi pentru coacere

Checul se coace la foc ceva mai mic, de 160-170 de grade Celsius, timp de 50-60 de minute. E important să nu deschidem cuptorul în prima jumătate de oră, pentru a nu intra aer rece, care ne va face checul să se lase.

E gata când trece testul cu scobitoarea, adică înțepăm aluatul cu scobitoarea și ar trebui să o scoate curată din aluat.

După ce l-am scos din cuptor ar trebui să îl lăsăm un pic să se răcească înainte de a-l răsturna, iar după jumătate de oră se poate tăia.

Pont: Checul cu dovlecei se poate face și sărat, fiind servit ca aperitiv. Pentru asta, la rețetă puteți adăuga 100 de grame de cașcaval și 100 de grame de brânză rasă, dar scoateți zahărul sau îndulcitorul și pudra de cacao. De asemenea, adăugați sare și condimente după gust.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *