VIDEO | De la Sarmale la Tapas | Sarmale românești servite ca tapas într-un bar din Barcelona, lângă stadionul Camp Nou: „Transformasem farfuria noastră de sarmale într-o sarma micuță, într-o tapă mică cu un ardei iute, smântână și un pic de mămăliguță”

sarmale, romania, retete, mircea groza Foto: MIrcea Groza

Plecat la sfârșitul anilor ’90 din București, Dragoș Badea și-a găsit drumul în bucătăriile restaurantelor barceloneze. Acum are propriul său restaurant, de succes, dar n-a fost ușor să ajungă până aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Într-un bar pe care l-a avut cu ani în urmă lângă stadionul Camp Nou din Barcelona, Dragoș a decis la un moment dat să transforme farfuria clasică de sarmale într-o… tapa. A servit-o gratuit o vreme – o singură sarma pe o farfurioară, un ardei iute, un strop de smântână și o lingură de mămăligă. Clienții nu știau ce este, dar au testat-o și apoi au început să le ceară din nou. În câteva săptămâni, tapas-urile de sarmale deveniseră vedete.

Proiectul De la Sarmale la Tapas este susținut de Ambasada Regatului Spaniei în România

„Am deschis barul cu toată încrederea, cu toate dificultățile, era o afacere mică pe vremea aia – ne-a spus Dragoș. Eram tineri, erau anii 2002-2003 să zic așa și eram convins, eram convins, nu știu…. Cred că eram mai proaspăt… român atunci să zic, acuma sunt mai vechi, român…aici. Și voiam să transmit. Voiam să transmit sarmaua aia românească, voiam să transmit gusturile românești, voiam să transmit micii românești, voiam să transmit musacaua noastră. Voiam să transmit o ciorbă de-a noastră. Și cel mai apropiat gust, să zic așa, că în bucătăria catalană, el farcit , umplutura. Și am pus-o de sarmale și le-am explicat cum se face, cum să drege, cum se înfășoară, ce are înăuntru. Sarma cum o gătim cu toată dragostea din lume și nu știu ce. Până la urmă nimeni nu vroia sarmale. Și am început să înfășurăm, înfășurăm cam 200-300-500 de sarmale pe săptămână și le făceam cadou pe la mese, pur și simplu, ca lumea să guste gratis. Transformasem farfuria mare de sarmale într-o sarma micuță, într-o tapă mică cu un ardei iute și cu un pic de smântânică și un pic de mămăliguță. Nu înțelegeau, nu înțelegeau cum venea bucătarul român să le dea o tapă caliente cu ardei, cu de toate. Și în 2-3 săptămâni, 5 săptămâni, să zic așa, o lună, o lună jumate, toată lumea venea la bar să întrebe de farfuria noastră, de sarmalele noastre. Spanioli…catalani…eram foarte orgolios (mândru-n.r.).

Interviul a fost transcris cu VatisTech.

Montaj video: Sergiu Ioana.

Citește și

Ce rămâne românesc într-un borș făcut în Valencia? G4Food lansează rubrica „De la Sarmale la Tapas”

„Prăjituresele” românce din Spania / Amandina este desertul care amintește expaților de gustul dulce al copilăriei / Spaniolilor le plac cremeșul și sărățelele / Esența de rom pentru prăjituri se aduce din țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *