Nu există alimente de origine animală care să protejeze rinichii. Aliații organelor responsabile de filtrarea și eliminarea toxinelor din sânge sunt câteva legume și fructe la îndemâna oricui

alimentele care ajută rinichii

Ecuația e simplă: mai puține toxine în sânge înseamnă mai puțin stres pentru rinichi și, prin urmare, o stare generală mai bună de sănătate. Datorită conținutului ridicat de apă, antioxidanți și fibre, fructele și legumele ajută organismul să se purifice înainte ca rinichii să fie nevoiți să muncească prea mult.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Un studiu realizat în Statele Unite a asociat consumul de fructe și legume cu diferite niveluri de risc pentru insuficiența renală terminală (ESKD – End-Stage Kidney Disease). Rezultatele au fost clare: persoanele care consumau mai puține fructe și legume prezentau un risc mai mare de a dezvolta ESKD, scrie publicația gazzetta.it.

Iată o listă de opt alimente care pot ajuta, prin diferite mecanisme metabolice, rinichii, alcătuită de sursa citată.

Conopida

Conopida este un purificator silențios. Are un conținut scăzut de potasiu și fosfor – două minerali care, în exces, pot supraîncărca rinichii – și conține antioxidanți și fibre care ajută ficatul și intestinul să elimine toxinele înainte ca acestea să ajungă la filtrul renal. În ce fel ajută? Ușurează munca rinichilor, reducând deșeurile metabolice.

Ardeiul roșu

Poate fi considerat un „gardian” cu puteri antioxidante. Această legumă este bogată în vitaminele A și C, dar săracă în sodiu și potasiu – o combinație ideală pentru cei care doresc să protejeze țesutul renal. Ardeiul roșu combate inflamația și protejează celulele nefronilor – micile filtre ale rinichiului – de stresul oxidativ.

Mărul

Fibrele solubile (pectina) din măr absorb toxinele și colesterolul, favorizând eliminarea lor prin intestin și reducând astfel sarcina de lucru a rinichilor. Acționează ca un „măturător” natural, sprijinind detoxifierea organismului și menținând sub control nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge.

Afinele și fructele de pădure

Sunt adevărații protectori ai țesuturilor. Conțin antociani și pigmenți vegetali care îmbunătățesc circulația și protejează capilarele, inclusiv pe cele renale. Cum acționează? Reduc inflamația vaselor de sânge și îmbunătățesc microcirculația în interiorul rinichilor.

Țelina și pătrunjelul

Ambele au un efect diuretic natural: stimulează producția de urină și favorizează eliminarea sodiului, a acidului uric și a micilor toxine. Se poate spune că „spală” blând rinichii, menținând un bun echilibru al lichidelor în organism.

Usturoiul

Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, care ajută la prevenirea infecțiilor urinare și la reducerea tensiunii arteriale — un alt factor de risc pentru rinichi. Rolul său este de a menține curate vasele de sânge din zona rinichilor și de a sprijini buna funcționare a filtrelor renale.

Lămâia

Sucul de lămâie ajută la reducerea acidității urinei și poate preveni formarea calculilor renali, formați prin calcifiere. Favorizează un pH urinar echilibrat și „curăță” blând rinichii.

Morcovii

Conțin betacaroten, un precursor al vitaminei A, care protejează țesuturile epiteliale – inclusiv pe cele renale. Morcovul contribuie la regenerarea celulară și la buna funcționare a filtrului renal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *