Italia a lansat, miercuri, „serviciul civil agricol”, un experiment finanțat de guvern pentru atragerea tinerilor către activitățile agricole. Mai exact, a demarat procedura de selecție pe bază de proiect a unor organizații non profit prin intermediul cărora tineri între 18 și 28 de ani vor putea învăța și experimenta diferite activități agricole.
Concret, vor putea presta timp de un an un așa zis serviciu civil agricol, într-un sistem experimental gândit de actualul guvern, care presupune și o mică retribuție.
În Italia există un sistem numit de serviciu civil prin care orice cetățean poate presta servicii de voluntariat pentru comunitate prin intermediul unor ONG-uri selecționate pe baza unei proceduri. Aceste activități pot fi de asistență socială, protecție civilă, conservarea naturii și a patrimoniului, promovare culturală, turistică, agricultură, protejarea zonelor montane și a biodiversității, a drepturilor umane ș.a.
Un voluntariat plătit de guvern
Noutatea este că au fost în acest an 1.000 de tineri vor putea presta acest serviciu civil agricol și vor putea fi plătiți prin intermediul unor fonduri de la buget, plata fiind gândită pentru ca propunerea să fie mai atractivă. „Salariul” lunar este în jur de 500 de euro, iar fondurile au fost alocate în parteneriat de Ministerul Agriculturii și Ministerul Tineretului.
Practic, vorbim despre un serviciu de voluntariat, dar care, de fapt, este plătit pentru a fi mai atractiv și a face tinerii să ia contact cu realitățile din domeniul agricol. Pe lângă ei, alți 1000 vor participa la activități de voluntariat în sectorul protecției mediului, conex celui agricol, pentru că privesc, ambele, zonele rurale. În cererea de adeziune la program se precizează și felul în care tinerii urmează să fie selecționați. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii cu ocazia G7 pe agricultură de la Siracusa.
Competențe mai multe, locuri de muncă vacante mai puține
În documentele oficiale se precizează că proiectul este gândit să funcționeze ca un experiment, urmărindu-se ca prin intermediul lui participanții să câștige experiență în domeniul agricol și alimentar. Cu scopul declarat de a crește gradul de ocupare a joburilor disponibile în agricultură, pentru care nu există mână de lucru disponibilă.
Totodată, printre obiectivele declarate se numără și stimularea, pe de o parte, a cunoștințelor care țin de inovația tehnologică, iar pe de alta de valorizarea cunoștințelor din cultura agricolă tradițională, țărănească.
Proiectul reprezintă o noutate absolută în materie de serviciu de voluntariat, dar măsura a fost percepută diferit. Opoziția de stânga spune că în acest fel guvernul nu face decât să încurajeze practicile de a plăti manopera sub prețul pieței, în timp ce în zonele mai sărace este văzut ca oportunitate da a învăța o meserie agricolă. Fiind vorba de un experiment, timpul va spune cât de binevenit sau nu va fi fost ideea, la pachet cu aplicarea ei. Cu siguranță însă, contextul este unul în care vârsta medie a lucrătorilor din agricultură este în continuă creștere și este nevoie de forțe noi.