De ce se sărbătorește pe 17 ianuarie World Pizza Day

World Pizza Day Sursa foto: Pixabay/DesignDrawArtes

Protagonistă absolută pe mesele de pe toate continentele, pizza se sărbătorește pe 17 ianuarie pentru că în Italia se sărbătorește sant’Antonio Abate, patronul focului. Legenda spune că într-o zi sfântul a mers în vizită în iad, unde a furat o scânteie din focul etern și a ascuns-o în găurile din vechiul său baston de lemn. Apoi, odată întors pe pământ, a dăruit-o oamenilor, care de atunci au început să gătească mâncarea și să se încălzească, ieșind din sărăcia ancestrală a vieții în peșteri.

Iar pentru că pizza are nevoie de foc, vechile familii care se ocupă în mod tradițional cu această activitate au început să îl sărbătorească. Apoi, asta a devenit un obicei general, motiv pentru care trăgeau obloanele mai devreme, după cum povestește pentru revista La Cucina Italiana Antonio Pace, președintele asociației Pizza Italiana Verace, organismul care gestionează pizza ca produs tradițional devenit patrimoniu imaterial UNESCO.

Conform datelor din industria de sector, în Italia sunt scoase zilnic din cuptor aproximativ 8 milioane de pizza, ceea ce înseamnă aproape 3 miliarde într-un an. Ele generează o cifră de afaceri de 15 miliarde de euro.

Aluaturi inovative

Noile tendințe din universul pizza mizează pe inovațiile legate de aluat, cu scopul de a obține permanent unul cât mai digerabil, gustos și cu alveole perfecte. Obiectivul general este acela de a demola stereotipul care etichetează pizza ca aliment fast food nociv și că pizza și alimentația sănătoasă sunt perfect compatibile.

Pizze gourmet

Dincolo de aluatul de calitate, nutritiv, digerabil și limitat cantitativ, este în plină ascensiune pizza gourmet, caracterizată prin combinații de ingrediente noi, curajoase, și ingrediente de primă calitate. Pizza nu mai este doar un fel de mâncare simplu, ci devine unul rafinat, echilibrat și plin de nuanțe.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Iar cum dietele vegetariene, vegane și gluten free sunt în creștere, operatorii din domeniu experimentează noi legume, leguminoase și toppinguri „plant-based” care își fac loc pe lista de ingrediente alături de clacisele roșii și mozzarella.

Pizze fusion

O a treia caracteristică a pizzei contemporante o reprezintă tendințele fusion, prin introducerea ingredientelor și tehnicilor din întreaga lume, pe valul globalizării. Tradiția și inovația ajung să își dea mâna pentru a da naștere unor rețete noi și surprinzătoare, cum ar fi pizza cu kebab sau sushi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *