De ce nu e bine să folosim mâncarea ca „premiu” pentru copii? / Tania Fântână (nutriționist): „Poate duce la mâncat emoțional – folosim mâncarea ca recompensă pentru stres, oboseală, realizări”

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Dacă vorbim de legătura noastră ca adulți cu mâncarea, bazele ei s-au pus în copilăria noastră. Cred că printre cele mai frumoase amintiri pe care le avem sunt momentele când, la final de an școlar, ai noștri ne duceau la cofetărie și ne luau prăjituri sau atunci când cădeam și ne loveam, bunicii ne dădeau ceva bun de mâncare ca să uităm de durere.

Cartea „Dacă broccoli ar fi ciocolată”, scrisă de nutriționista G4Food Tania Fântânăeste  disponibilă online AICI și în librării.

Și uite cum creierul nostru învață că, dacă se confruntă cu o emoție negativă, în loc să stea în acea emoție și să găsească singur o cale de ieșire, întotdeauna o mică intervenție a papilelor gustative satisfăcute, în general de gustul dulce, îl face să iasă din emoția aceea negativă mult mai repede.

Și uite așa, adulți fiind, asociem stările noastre emoționale extreme, de bucurie sau de tristețe, cu mâncarea.

Sigur că dezavantajul acestui comportament este că mâncarea este mereu aproape și că, oricare ar fi particularitățile noastre ca și gust, găsim ceva care să ne satisfacă.

De ce nu e bine să folosim mâncarea ca premiu?

Pentru copii:

  • Asociază mâncarea (mai ales dulciurile) cu emoțiile pozitive și recompensa, ceea ce poate duce la mâncat emoțional mai târziu.

  • Pot învăța că mâncarea este o „răsplată” pentru comportamentul lor, ceea ce face dificilă dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea. Mâncarea trebuie să ne satisfacă o foame fiziologică și cam atât.

  • Pot ajunge să prefere doar alimentele „de premiu” (dulciuri, fast-food) și să respingă alimentele sănătoase. Atunci când ceva te face să te simți bine, reții acel ceva și de fiecare dată când te vei afla în acea postură, vei vrea să mănânci alimentul respectiv.

Pentru adulți:

  • Poate duce la mâncat emoțional – folosim mâncarea ca recompensă pentru stres, oboseală, realizări. Și har domnului, noi, ca adulți, avem o grămadă de surse de stres.

  • Crește riscul de supraalimentare, mai ales când folosim mâncarea drept consolare. Tot ceea ce vom alege într-o fază intensă emoțională vor fi alimente hipercalorice, „bombe calorice”, cum s-ar spune. Făcând asemenea alegeri, oricât te-ai chinuit tu să mănânci corect, sănătos, să nu exagerezi cu caloriile în ziua respectivă, orice efort îți este anulat dacă mănânci dulciuri în exces. Nu vorbim aici de ronțăit 1-2 cuburi de ciocolată, ci de a mânca o ciocolată întreagă sau și mai mult de atât. O zi de excese sau câteva astfel de zile sunt îndeajuns ca acest surplus de energie să se depună sub formă de grăsime.

  • Poate sabota eforturile de menținere a greutății sau de adoptare a unui stil de viață echilibrat.

Cum să înlocuiești mâncarea ca premiu?

Pentru copii:

  • Lauda verbală și îmbrățișările sunt cele mai valoroase. Îi învățați astfel să se exprime emoțional, să fie deschiși.

  • O activitate specială (joacă în parc, un film împreună, o ieșire). În loc să le dați zahăr, dați-le timp cu voi! Timp de calitate împreună, din care să beneficiați și voi cu ceva.

  • O jucărie mică, stickere, un puzzle nou. Investiți în hobby-ul lor.

  • Lasă-i să aleagă o activitate preferată. Du-i într-un loc de joacă preferat, poate la bunici, dacă le place, sau într-un loc cu mai mulți copii, într-o pădure etc.

Pentru adulți:

  • Un masaj, un duș relaxant, o carte bună. Sigur că astea merg foarte bine cu ceva bun de mâncare lângă. Întotdeauna doza o să facă otrava. Nu uitați acest aspect. Cât timp excesul caloric nu e mare și în restul timpului sunteți atenți la aportul caloric, nu trebuie să vă faceți atât de multe gânduri și griji.

  • O ieșire cu prietenii sau o activitate recreativă. Poate că, în loc să stați să gătiți ceva de mâncare acasă, vă premiați cu un restaurant și vă simțiți dintr-o dată mult, mult mai bine și simțiți răsfățul cu adevărat.

  • O plimbare sau o sesiune de sport pentru endorfine. Câteodată, o plimbare alături de un prieten bun poate să țină loc unui teambuilding întreg. Alegeți-vă cu grijă oamenii din jurul vostru și nu faceți rabat. „Puțini și buni” cred că se referă atât la mâncare, cât și la oameni.

  • Un obiect dorit (haine, accesorii, un curs nou). Dacă ții la talia ta, ar fi înțelept să te recompensezi și altfel decât cu mâncare. Nu de alta, dar sper să ai mai multe ocazii de sărbătorit și recompensat, și atunci se duce naibii suma caloriilor tale mâncate și consumate.

Tratați cu seriozitate subiectul mâncării. Nu vă jucați cu mâncarea și nu o folosiți ca recompensă și pedeapsă pentru acțiunile celor mici. Poate fi parte a modalității voastre de a recompensa o bună conduită, dar niciodată subiectul principal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *