De ce mănânci mai mult în zilele când consumi multe dulciuri? Nutriționistul Tania Fântână: „Consumul de dulciuri poate duce la creșterea apetitului din cauza efectului lor asupra nivelului de zahăr din sânge, hormonilor și creierului”

Sursa foto: colaj foto G4Food Sursa foto: colaj foto G4Food

Știu că, dacă citești cu creierul titlul de mai sus, ți se pare că nu este adevărat, pentru că, dacă mănânci multe dulciuri, ai energie, nu-i așa? Dacă nici zahărul nu dă energie, apoi nu știu ce mai dă. Dar realitatea e total alta. Știu că, atunci când suntem ocupați, tot amânăm momentul mesei și spunem: „Hai să iau câteva cuburi de ciocolată, că nu am timp să mănânc”. Apoi: „Hai să iau o felie de cozonac sau bomboane” și tot așa. Și ghici ce se întâmplă? Dulciurile astea, în loc să îți țină de foame, o să îți crească și mai mult apetitul. Închei astfel ziua cu mult dulce la bord și cu multă mâncare consumată după ce termini treaba, pentru că, hei, tu n-ai mâncat nimic toată ziua, corect? Întocmai ca oamenii aceia care, după ce mănâncă 3-4 covrigi, spun că ei n-au mâncat în ziua respectivă.

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când consumi mult dulce? Păi, se întâmplă „chestii” atât în mintea ta, cât și în stomacul tău.
Consumul de dulciuri poate duce la creșterea apetitului din cauza efectului lor asupra nivelului de zahăr din sânge, hormonilor și creierului. Iată de ce se întâmplă acest lucru:

  1. Fluctuațiile rapide ale glicemiei
    Dulciurile sunt bogate în zaharuri simple, care sunt absorbite rapid în sânge, determinând o creștere bruscă a glicemiei. Aceasta este urmată de o scădere bruscă, numită hipoglicemie reactivă, care poate induce senzația de foame. Simți imediat o slăbiciune. Ea nu este foame, dar este asemănătoare ca senzații în corp stării de foame. Așadar, vei căuta mâncare adevărată în curând în jurul tău.
    Rezultatul: După ce glicemia scade, organismul cere mai multă energie, ceea ce te face să consumi mai multe alimente, în special alimente bogate în zahăr, făinoase și grăsimi sau combinații între acestea.
  2. Efectul asupra hormonilor
  • Insulina: Consumul de dulciuri declanșează eliberarea de insulină, care reglează glicemia. Dacă insulina este produsă în exces, aceasta poate scădea glicemia prea mult, declanșând din nou foamea.
  • Leptina și grelina: Zahărul poate deregla hormonii care controlează senzația de sațietate (leptina) și foame (grelina), ceea ce te face să mănânci mai mult.
  1. Activarea centrilor plăcerii din creier
    Zahărul stimulează eliberarea de dopamină în creier, ceea ce îți oferă o senzație de plăcere. Creierul tău poate începe să asocieze dulciurile cu recompensa, determinându-te să cauți mai multă mâncare pentru a menține acea senzație plăcută.
    Acest mecanism este învățat încă din copilărie. De câte ori era un moment plăcut, primeam și ceva dulce. Adulți fiind, de câte ori vrem să ne aducem plăcere în corp, știm imediat ce trebuie să facem.
    Rezultatul: Consumul de zahăr devine un ciclu care alimentează poftele constante, iar ronțăielile dulci devin „medicamentul” nostru cel mai sigur pentru a îndepărta o stare neplăcută.
  2. Lipsa de nutrienți esențiali
    Atunci când consumi dulciuri în exces, nu îți hrănești corpul, îi aduci doar calorii goale. Energie și atât. Nu proteine, nu vitamine sau minerale. De aceea, corpul îți crește senzația de foame, ca să mănânci mai mult, poate-poate își ia și el, săracul, ceea ce are nevoie pentru a avea grijă de tine.
  3. Creșterea apetitului pentru alimente similare
    Odată intrat pe panta consumului excesiv de zahăr, vei căuta produse din această categorie. În acest fel, dependența ta de gustul dulce se va cimenta de tot. Dulcele consumat excesiv îți alterează modul în care percepi și alte gusturi. Vei începe să refuzi unele fructe, pe motiv că „nu au niciun gust.” Pragul de la care vei simți plăcere consumând dulce va crește tot mai mult, la fel și lingurițele de zahăr pe care le vei adăuga în mâncare.

Ce poți face dacă vrei totuși să păstrezi dulcele în viața ta, dar nu îți dorești efectele de mai sus?

  • Nu consuma dulce pe stomacul gol. Mănâncă-l întotdeauna după o masă principală.
  • Nu consuma cantități mari de dulciuri. Chiar dacă sufletul mai cere o bucățică în plus, spune-ți că e și mâine o zi și că poți mânca mâine ceea ce a rămas „datorie” de azi. Amână momentul, că poate mâine o să te saturi cu o bucățică mai mică.
  • Caută variante de dulce mai sănătos. Ciocolata fără zahăr sau amăruie, dacă ești fan ciocolată, batoanele din nuci și fructe uscate sunt și ele foarte dulci și nu au zahăr adăugat. Câteodată, când ai poftă de dulce, 1-2 lingurițe de unt de arahide sau alte nuci o să îți fie absolut de ajuns.
  • Bea mai multă apă. Da, acest sfat banal împiedică deshidratarea, senzația de slăbiciune, foamea și, implicit, pofta de ceva dulce. Da, câteodată e atât de simplă soluția unor probleme complicate.
  • Decât să îți impui zero zahăr, alege să limitezi porția. O să fie o măsură cu mai puține frustrări, mai puțină încrâncenare, ceea ce o să îți prindă bine și o să lase energie pentru alte domenii ale vieții tale.
  • Mănâncă mese echilibrate: Include proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși pentru a preveni poftele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *