Danemarca va deveni prima țară din lume care va taxa emisiile de carbon ale șeptelului, o măsură unică destinată să aducă țara scandinavă mai aproape de obiectivul său privind ajungerea la neutralitatea emisiilor de carbon în 2045, informează AFP.
Începând din 2030, emisiile de metan provocate de flatulența bovinelor și porcilor vor fi taxate cu 300 de coroane (40,2 euro) pentru fiecare tonă de echivalent CO2, transmite Agerpres.
Cinci ani mai târziu, în 2035, nivelul taxei va crește la 750 de coroane (aproximativ 100 de euro) pentru fiecare tonă de echivalent CO2, conform unui acord convenit la finele lunii iunie între Guvern, o parte a opoziției și reprezentanții fermierilor, industriei și sindicatelor.
Textul urmează să fie aprobat de Parlament, care îl va examina după vacanța de vară.
Pentru Christian Fromberg, specialist în agricultură la Greenpeace, textul „oferă un motiv de speranță în contextul în care multe țări dau înapoi cu acțiunile lor în domeniul climatic”. „Chiar dacă taxa pe carbon ar fi trebuit să fie mai mare și introdusă mai devreme, reprezintă totuși o etapă importantă”, a spus Christian Fromberg.
În schimb, pentru Asociația Daneză pentru o Agricultură Sustenabilă, acordul este unul „inutil”. „Este o zi tristă pentru agricultură”, a estimat Asociația într-un comunicat de presă.
„Ca fermier, mă simt inconfortabil să iau parte la un experiment incert care ar putea amenința securitatea aprovizionării alimentare”, a spus președintele Asociației, Peter Kiaer, reamintind că Noua Zeelandă a trebuit să anuleze o propunere similară din cauza protestelor fermierilor.
Pentru a reduce nota de plată a fermierilor danezi, planul autorităților de la Copenhaga prevede o deducere fiscală de 60%. Costul real pentru crescătorii de animale ar urma să fie de 120 de coroane (16 euro) pentru o tonă de echivalent CO2, urmând să crească la 300 de coroane cinci ani mai târziu.
Cu toate acestea, calculele Ministerului Danez al Economiei arată că, în urma introducerii acestei taxe, aproximativ 2.000 de locuri de muncă ar putea dispărea în sectorul creșterii animalelor până în 2035.
Veniturile generate de taxă vor fi reinvestite în tranziția ecologică a sectorului agricol. Peste 60% din suprafața Danemarcei este alocată agriculturii.
În plus, lăsarea în pârloagă a 140.000 de hectare ar urma să permită majorarea stocării de carbon în sol, pentru a reduce concentrația de gaze cu efect de seră în atmosferă.
La scară mondială, Danemarca este unul din principalii exportatori de carne de porc, care reprezintă aproape jumătate din exporturile agricole ale țării, potrivit Consiliului Danez pentru Agricultură și Alimentație.
Au luat-o razna …