Curiozități agrifood – 25 martie | Ouă milenare chinezești, fermentate timp de săptămâni sau luni, sunt considerate o delicatesă în bucătăria asiatică

curiozitate agrifood Colaj foto G4Food

Ouăle milenare, cunoscute și sub numele de ouă centenare, ouă de dragon sau ouă de o mie de ani, nu sunt ușor de acceptat, cel puțin nu în cultura occidentală. de obicei prima ta reacție este una de respingere. Dar în gastronomia asitică este o delicatesă.

Ce sunt ouăle milenare?

Ouăle milenare sunt ouă de rață (uneori de găină sau prepeliță) care sunt fermentate timp de câteva săptămâni sau luni într-o soluție de argilă, var, cenușă, coji de orez, sare și ceai negru. Ele fac parte din gastronomia chineză, unde sunt considerate un aliment absolut normal.

Denumirea de „ou de dragon” probabil provine din aspectul lor: un albuș translucid, de la culoarea chihlimbarului până la negru, care învelește un gălbenuș cu cercuri concentrice în nuanțe de verde și albastru.

Ce gust au?

Prepararea unui ou centenar durează între 4 și 5 săptămâni, dar ai nevoie doar de câteva minute ca să-ți faci curaj să-l încerci și câteva secunde ca să-l mănânci.

Pare incredibil, dar are gust de ou fiert tare. Cu toate acestea, textura sa este asemănătoare unei gelatine tari și are un miros foarte, foarte special. Acesta este momentul în care trebuie să-ți deschizi mintea complet, să renunți la orice prejudecăți și să uiți tot ce știai despre experiențele culinare de până acum.

Ouăle milenare au un miros diferit, descris adesea ca „miros de sulf și amoniac”. Cu toate acestea, textura lor este cremoasă, catifelată și au o ușoară dulceață. Mulți oameni spun că sunt o adevărată delicatesă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Până la urmă, există și brânzeturi fine care miros foarte urât.

Cum se mănâncă un ou milenar?

Ouăle de dragon odată maturate sunt gata de consum. Trebuie doar decojite și tăiate.

O variantă obișnuită este să fie consumate ca aperitiv, tăiate în sferturi, alături de ghimbir murat și asezonate cu oțet de orez dulce. O versiune mai picantă include ardei iute tocat și un sos de chili.

Între legende și controverse

Nu este nevoie de cercetări amănunțite pentru a înțelege cum a apărut acest aliment ciudat: din întâmplare.

Conform legendei, un fermier a descoperit niște ouă de rață care ajunseseră într-o baltă cu apă noroioasă de mult timp. Spre surprinderea lui, ouăle erau delicioase. După ce a supraviețuit acelei prime degustări, a decis să reproducă manual acest preparat accidental. De atunci au trecut secole, iar ouăle milenare sunt încă un aliment consumat frecvent în China și Taiwan.

O altă legendă, mai puțin plăcută, spune că ouăle milenare sunt pregătite sau înmuiate în urină de cal. Nu este însă nimic adevărat în această poveste. Poate doar faptul că mirosul de amoniac al ouălor ar putea aminti de urina unui cal, scrie Mercado Flotante.

Citește și Șase ingrediente utilizate în bucătăria spaniolă care îi sperie pe străini / Nu și pe români, care le consumă în mod tradițional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *