Curiozități agrifood – 28 aprilie | Găinile sălbatice produc până la 20 de ouă pe an, în timp ce păsările domestice depun cam 300

curiozitati agrifood, gaini salbatice, gaini domestice, oua Colaj foto: G4Food

În sălbăticie, puii sălbatici — urmașii găinii roșcate de junglă (Gallus gallus) — trăiesc în libertate în pădurile din Asia de Sud-Est. Aceștia produc, în mod natural, doar între 10 și 20 de ouă pe an, ouatul fiind strâns legat de ciclurile naturale de reproducere și de condițiile de mediu.

Cu toate acestea, omul a schimbat radical destinul acestor păsări. Prin milenii de selecție și domesticire, agricultorii au crescut rase de găini capabile să depună până la 300 de ouă pe an — o realizare remarcabilă, posibilă prin selecția atentă a exemplarelor cele mai productive.

Astăzi, rasele de găini ouătoare, precum celebra Leghorn, sunt adaptate pentru producția intensivă de ouă, indiferent de sezon. Hrănite cu furaje bogate în proteine și crescute în condiții controlate de lumină și temperatură, aceste păsări pot produce aproape un ou pe zi, în tot cursul anului.

Diferențele dintre puii sălbatici și cei domestici sunt evidente nu doar în numărul de ouă, ci și în comportament, aspect fizic și dependența de mediul natural. În timp ce puii sălbatici rămân agili și independenți, găinile domestice sunt rezultatul adaptării pentru nevoile alimentare ale oamenilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *