Curiozități agrifood – 8 octombrie: Nu exagerați cu nucșoara. Poate provoca halucinații sau o senzație bruscă de încălzire

nucsoara, curiozitate agrifood Colaj foto: G4Food

Nucșoara este un condiment popular provenit din semințele un arbore tropical veșnic verde, originar din Indonezia. Se gaseste sub forma de semințe întregi, însa de cele mai multe ori este comercializată sub formă de condiment măcinat. Are o aromă placută si ușor picantă de nucă și este adesea folosită la prepararea deserturilor și a curry-ului, precum și în băuturi, precum vinul fiert, ceaiurile sau cafeaua.

Nucșoara poate provoca halucinații sau o senzație bruscă de încălzire a membrelor corpului, dacă este consumată în cantități mari. Substanța activă din nucșoară, miristicina, poate avea efecte psihoactive atunci când este ingerată în doze mari, de obicei câteva lingurițe. Consumul excesiv poate duce la halucinații, dezorientare, senzație de euforie, dar și la simptome neplăcute precum greață, amețeli, dureri de cap, palpitații, și dificultăți la urinare.

Cu toate acestea, astfel de efecte apar doar la consumuri mult mai mari decât cele folosite în mod obișnuit în gătit sau cofetărie. În cantitățile mici folosite pentru aromatizarea mâncărurilor sau a băuturilor, nucșoara este sigură și nu provoacă astfel de reacții.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *