Curiozități agrifood – 19 martie: Ni se par ciudate noile alimente, dar și soia a fost timp de milenii consumată doar de către animale

soia colaj media g4food.ro
Face parte din marea familie a leguminoaselor, alături de fasole, mazăre, linte, băut, bob etc. Este, în prezent, unul dintre cele mai cultivate alimente de pe planetă, iar producția mondială se ridică, conform datelor oficiale FAO, la peste 350 de milioane de tone anual.

Ceea ce este însă cel mai curios legat de soia constă în faptul că în epoca modernă este destinată atât consumului uman, cât și animal, dar nu a fost mereu așa.  Soia își are originea în China, unde se pare că a început să fie cultivată cu mai bine de 5.000 și era considerată o plantă sacră, alături de orez, grâu, orz și mei.

Din China a migrat spre Coreea și Japonia, apoi spre sud, în Indochina, Filipine și, marginal, în regiunea Himalaya, destinată nutrețurilor pentru animale. În India, însă, ca și pe celelalte continente, a rămas aproape necunoscută până în epoca modernă. Consumul uman de soia a fost limitat timp de milenii la arealul geografic al Chinei. Iar aici, explică istoricii, a fost adoptată treptat în consumul uman din cauza sărăciei de resurse.

Această prețioasă plantă ajunge apoi în Occident între sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, devenind după al doilea război mondial una dintre cele mai cultivate plante din Statele Unite, un adevărat asset economic. Inițial, americanii au consumat-o prima dată prăjită și măcinată, în loc de cafea, pentru ca apoi să pătrundă treptat în consumul uman, grație și circulației informațiilor în epoca modernă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *