Originea cartofilor este unanim atribuită zonei Anzilor cordilieri din America de sud, mai precis teritoriile care cuprind Peru, Bolivia, Chile.Cea mai acreditată ipoteză este că și-au făcut apariția în alimentația umană acum circa 13.000 de ani, iar populațiile din Anzi îi cultivă de mai bine de 7 milenii.
Alături de alte câteva alimente de bază, printre care porumb, quinoa, avocado, reprezinttă de mult timp unul dintre alimentele de bază ale acestei zone geografice. Au ajuns și pe continentul european tot de acolo, o dată cu expedițiile lui Cristofor Columb.
Sunt considerați cel mai versatil aliment și în multe locuri ale lumii asigură autonomia alimentară a populației. Cum ar fi lumea fără cartofi? În Europa cunoaștem câteva feluri de cartofi, unii mai mult sau mai puțin albi, alții mai mult sau mai puțin galbeni și unii roșiatici. Mai nou, și o varietate violet.
În realitate, însă, numărul varietăților de cartofi atinge un nivel aproape de nebănuit. Există peste 4000 de soiuri, care includ și cartofii așa ziși obișnuiți, și pe cei dulci. Tehnic, sunt cu toții tuberculi, diferă doar compoziția, pot fi mai dulci sau mai puțin dulci, mai plini de fibră sau, dimpotrivă, mai plini de amidon.