Curiozitate agri-food: Vanilia este un condiment extras dintr-o orhidee tropicală

Vanilia este extrasă din păstaia unei orhidee tropicală FOTO: Colaj G4Food/Dreamstime/Anna Iskhakova

Vanilia se extrage din păstăile unei specii de orhidee tropicală numită Vanilla planifolia. Aceasta este una dintre puținele orhidee comestibile și singura cultivată pe scară largă pentru aromă. Planta este originară din America Centrală și Mexic, unde era folosită încă din perioada aztecilor.

Cum se produce vanilia

Orhideea vaniliei produce flori delicate, galbene sau alb-verzui. Aceste flori trebuie polenizate manual în majoritatea plantațiilor comerciale, pentru că insectele polenizatoare naturale există doar în habitatul ei original. După polenizare, planta produce păstăi lungi, asemănătoare cu niște teci. Aceste păstăi de orhidee tropicală se recoltează la câteva luni după înflorire, apoi sunt supuse unui proces complex de fermentare și uscare, care poate dura mai bine de 6 luni.

Aroma vaniliei se dezvoltă abia în timpul fermentării. Păstaia proaspăt culeasă nu are miros.

De ce este atât de scumpă

Procesul de producție este manual și de durată, iar polenizarea trebuie făcută floare cu floare. Randamentul este scăzut, iar cererea globală este foarte mare.

Cele mai cunoscute tipuri de vanilie provin din Madagascar, Tahiti, Mexic și Uganda.

Vanilia naturală este folosită în produse de cofetărie, patiserie, parfumuri și uneori chiar în industria farmaceutică. Alternativa sintetică (vanilina) este mult mai ieftină, dar nu se compară cu savoarea autentică a păstăii de orhidee.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *