Curiozitate agri-food: Roșul din bomboane și iaurturi vine de la insecte / Ce este, de fapt, colorantul carmin

Colorantul carmin este obținut dintr-o insectă FOTO: Colaj G4Food/monaconatureencyclopedia/ Jose Mª Perez Basanta

În industria alimentară, culoarea intensă vinde. Iar pentru nuanțele vibrante de roșu, multe produse populare conțin un ingredient surprinzător: colorantul carmin – un colorant natural obținut din insecte.

Colorantul carmin, cunoscut și sub denumirile E120 sau acid carminic, este extras din coșenile (Dactylopius coccus), insecte originare din America Latină. Acestea trăiesc pe cactuși și sunt recoltate, uscate și zdrobite pentru a obține pigmentul roșu.

Pentru un kilogram de colorant, sunt necesare între 70.000 și 100.000 de insecte. Pigmentul rezultat este apreciat pentru stabilitatea culorii și pentru faptul că este considerat „natural” în comparație cu alternativele sintetice.

Unde se folosește carminul

Carminul este utilizat în numeroase alimente procesate, în special cele care au nevoie de un roșu intens sau roz:

  • bomboane, jeleuri și drajeuri
  • iaurturi cu fructe și înghețată
  • sucuri, siropuri și smoothie-uri
  • produse de patiserie
    Este de asemenea întâlnit în produse cosmetice (rujuri, farduri) și în vopsele textile.

Controverse și reacții alergice

Deși este un colorant natural, carminul a stârnit controverse. Unele persoane pot avea reacții alergice la acest aditiv, manifestate prin erupții cutanate, astm sau reacții anafilactice – deși cazurile sunt rare.

În plus, carminul este evitat de persoanele vegane, vegetariene sau de cele care urmează diete religioase stricte, deoarece provine dintr-o sursă animală.

Etichetarea, între ambiguitate și lipsă de informare

În Uniunea Europeană, carminul trebuie menționat clar pe etichetă (sub denumirea „E120” sau „carmin”). Cu toate acestea, puțini consumatori știu că în spatele acestui cod se află un derivat din insecte.

Organizațiile pentru drepturile consumatorilor cer mai multă transparență în privința originii aditivilor alimentari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *