Cum te-ar putea ajuta piperul, scorțișoara și ginseng ul să te lași de fumat

renuntarea la fumat Sursa foto: Pexels

Fumatul este un obicei nociv care ucide – potrivit Organizației Mondiale a Sănătății – șase persoane în fiecare minut. Un fumător din patru moare de o maladie legată de tutun. Dar există alimente și condimente în bucătărie care te pot ajuta să te lași de fumat.

Potrivit medicalnewstoday.com, unele alimente pot ajuta la reducerea poftei de nicotină, iar altele pot face ca țigările să aibă un gust neplăcut. Chiar ar putea să ajute la înlocuirea gestului specific fumatului, de a duce mână la gură.

Piperul negru reduce pofta de fumat

Potrivit unui studiu din 2013, aromaterapia cu ulei esențial de piper negru ar putea ajuta la renunțarea la fumat.

În cadrul acestui studiu, ori de câte ori participanții au avut poftă să fumeze tutun, au pus o picătură de ulei esențial de piper negru pe un șervețel și au inhalat vaporii, timp de două minute. Ei au afirmat că acest lucru le-a redus pofta de nicotină.

De asemenea, piperul negru ar putea avea proprietăți de îmbunătățire a stării de spirit. Aesta are capacitatea de a reduce stresului oxidativ în acea parte a creierului uman legată de emoții. Prin urmare, acest lucru poate și ajuta la reducerea anxietății legate de sevraj.

Fructele și legumele, un aliat în lupta cu dependența de nicotină

Potrivit unui sondaj de cercetare din 2007, fumătorii au raportat că anumite alimente și băuturi înrăutățesc gustul țigărilor.

Cel mai frecvent, participanții la studiu au afirmat că din tot ceea ce au mâncat, fructele, legumele și produsele lactate le-au redus, cel mai mult, pofta de a fuma. Băuturile fără cofeină pot, de asemenea, înrăutăți gustul țigărilor. Acest lucru îi poate ajuta pe oameni să renunțe la obiceiul nociv al fumatului.

Fumatul reduce, de asemenea, absorbția de calciu și vitamina D în organism. Totdată, crește nevoia de vitamina C, iar consumul de fructe și legume poate ajuta organismul să absoarbă acești nutrienți.

Specialiștii Institutului Național al Cancerului din SUA recomandă, de asemenea, persoanelor care vor să renunțe la fumat, să-și distragă atenția de la țigări și să-și țină mâinile ocupate ciugulind alimente sănătoase, respective bețișoare de morcov sau țelină, struguri, nuci sau fructe de pădure.

Ginseng-ul, arma care taie pofta de nicotină

Recomandate ca ajutor în lupta pentru renunțarea la fumat,  ginseng-ul sau ceaiul de ginseng v-ar putea fi de mare folos.

Un studiu din 2022 arată că extractul de ginseng roșu coreean ajută la blocarea comportamentelor de dependență induse de droguri. Iar nicotina, așa cum se știe, este un drog. Se pare că o componentă din ginseng – saponina – ajută la prevenirea eliberării de dopamină (hormonul fericirii), ca urmare a fumatului. Acest lucru poate ajuta la blocarea ciclului de recompense și a dependenței pe care le poate provoca nicotina.

Cum te ajută scorțișoara să te lași de fumat

Fumătorii care doresc să renunțe la acest obicei nociv pot găsi în batoanele de scorțișoară un înlocuitor util pentru a reproduce acțiunea fumatului, respectiv gestul de a duce mâna la gură.

De asemenea, se pare că mirosul și gustul puternic de scorțișoară pot ajuta oamenii să reziste nevoii de a fuma.

Alte sfaturi pentru învingerea dependenței de nicotină și evitarea sevrajului

  • ține la îndemână gumă de mestecat, mentă sau bomboane tari, pentru a le utiliza atunci când ai poftă de o țigară
  • evită alcoolul și cofeina, deoarece pot crește pofta de tutun. Alege apă, suc de fructe sau băuturi pentru sportivi
  • încearcă bețișoare de morcov sau țelină, acadele fără zahăr, o scobitoare, un pai sau baton de scorțișoară, dacă simți nevoia să ții ceva în mână sau să ai ceva în gură
  • spală-te pe dinți atunci când ai o poftă de o țigară, deoarece acest lucru îți va distrage atenția, iar gustul mentolat al pastei îți va da o senzație de proaspăt și poate vei reunța să mai fumezi
  • consumă mese mai mici, pe parcursul zilei, pentru a ajuta la echilibrarea zahărului din sânge și pentru a reduce pofta de mâncare, știut fiind că există și persoane care se tem să renunțe la fumat ca să nu se îngrașe
  • evită alimentele prea dulci sau prea condimentate, deoarece acestea pot declanșa pofta de tutun
  • păstrează la îndemână alternative sănătoase (mere, morcovi, stafide, nuci sau bețișoare de legume), pentru a le folosi atunci când te ia pofta de o țigară
  • fă exerciții fizice în mod regulat, pentru că sportul îți poate îmbunătăți dispoziția și contribuie la reducerea stresului, fiind știut că o dispoziție proastă sau un nivel crescut de stress te împing să fumezi

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *