Fie că ai avut acest gând înainte de sărbători, fie că ți-a venit pe parcurs, vrei să faci ceva schimbări de cifre pe cântarul tău. De obicei vrem să slăbim, nu să ne îngrășăm. Sau, mă rog… îngrășatul poate să iasă mult mai greu decât slăbitul dacă vorbim de acele persoane care se îngrașă mai greu.
Uite câteva sfaturi pe care ți le pot da dacă vrei să slăbești în această lună:
- Sunt multe moduri în care poți să slăbești. Sute, mii de moduri. Alege unul de care să te poți ține o perioadă mai lungă de timp, ceva ce ți se potrivește și nu o soluție magică de care ai auzit recent;
- Alege o metodă care să țină cont și de sănătatea ta. Chiar dacă nu cunoști toate dedesubturile chimiei corpului tău, un meniu variat o să-ți asigure o stare bună de sănătate la orice vârstă;
- Nu încerca să repari în 2 luni ce te-ai îngrășat în ani întregi. Drumul acesta al slăbitului accelerat este unul cu multă frustrare și durere. Cu siguranță ai alte lucruri care îți consumă sufletul, la propriu, decât acest subiect. Ia-o ușurel, vezi cum te simți, vezi cum răspunde corpul tău la schimbările alimentare autoimpuse, vezi cât de foame îți este, cum stai cu nivelul de nervozitate, vezi cât înseamnă logistic acest proces al schimbării. Cântărește-te când începi și apoi săptămânal ca să vezi dacă ceea ce faci e corect. 1 kg de grăsime dat jos pe săptămână este un rezultat foarte bun. Ajustează apoi săptămânal cantitatea de mâncare și excepțiile de la meniu ca rezultatul de pe cântar să fie tot mai bun;
- Stabilește obiective realiste. Începe cu obiective clare și realizabile. Evită dietele extreme sau planurile care promit slăbire rapidă, deoarece pot fi nesustenabile și pot afecta sănătatea.
Exemplu de obiectiv: Pierde 0,5-1 kg pe săptămână prin dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat. - Pune ordine în alimentația ta. Atât în ceea ce privește numărul de mese zilnic, cât de cât egal, cât și alimentele consumate.
După sărbători, este important să te întorci la obiceiuri alimentare sănătoase:
-Consumă alimente integrale: Fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe trebuie să fie baza meselor tale. Înlătură din casă tot ce înseamnă mâncare procesată, nesănătoasă.
-Evită zahărul și alimentele procesate: Redu consumul de dulciuri, produse de patiserie și gustări bogate în grăsimi trans. Chiar dacă faci deserturi în casă, faptul că folosești tot făină albă, zahăr și câteodată margarină face ca produsele făcute de tine să nu fie în ajutorul sănătății tale.
-Controlează porțiile: Mesele mari din timpul sărbătorilor pot modifica percepția asupra porțiilor. Folosește farfurii mai mici pentru a evita excesele. Este dificil, după ce o perioadă lungă ai mâncat oricât ai vrut și orice aliment ai avut poftă, să te restricționezi. Ca să poți face asta fără să ai o senzație puternică de foame, ar trebui să adaugi la fiecare masă o multitudine de legume, supe, iaurturi, adică alimente ce cresc volumul stomacului, dar fără să vină cu multe calorii în plus.
-Hidratează-te: Bea apă suficientă pentru a sprijini digestia și a elimina toxinele. Și când spun apă, mă refer la apă plată sau minerală sau ceaiuri făcute în casă din plante naturale. Nu sucuri, nu fresh-uri, nu siropuri pentru imunitate pline de zahăr sau miere. Acum iarna ni se vând multe rețete ce par panaceul universal valabil, dar care au mult zahăr și multă miere în compoziție și drept urmare, multe calorii. Nu vă folosiți de aceste remedii dacă vreți să dați jos. Sigur există și variante mai bune de a beneficia de materia primă/substanța activă cu un potențial rol benefic asupra sănătății. De asemenea, dacă răciți, aveți grijă la plicurile acelea ce se dizolvă în apă. Unele pot conține până la 1 linguriță de zahăr pe bucată. - Reia exercițiul fizic. Nu înseamnă musai să-ți faci abonament la o sală de sport, mai ales dacă nu îți e clar cât de motivat o să fii. Oricât de mult am spune că slăbitul se face în bucătărie, mișcarea ajută întotdeauna dacă vine ca element complementar. Fie că vorbim de relaxare, de a lua aer curat într-un parc, de a alerga puțin cât să simți că îți crește pulsul și transpiri puțin, mișcarea consumă și ea calorii, te face să înlături starea de singurătate pe care o poți resimți dacă stai acasă, eventual dacă și lucrezi de acasă, te poate ajuta să cumperi și ceva ingrediente mai sănătoase ce nu se găsesc în proximitatea casei tale etc.
- Începe un program de detoxifiere blândă. Asta nu înseamnă să cumperi cine știe ce program cu plicuri minune sau să iei medicamente. Evită curele de detoxifiere extreme.
Corpul tău are deja un sistem natural de eliminare a toxinelor, dar poți să-l sprijini astfel:
-Consumă alimente bogate în fibre (fructe, legume, semințe). Consumă legume la fiecare masă principală. O salată de crudități la fiecare prânz și cină o să te sature cu puține calorii, să ajute digestia și o să aducă în organism vitaminele atât de necesare în acest anotimp rece.
-Include ceaiuri din plante, cum ar fi ceaiul verde sau cel de ghimbir, pentru a stimula metabolismul. Ceaiurile călduțe o să-ți relaxeze tot corpul, o să te ajute să te încălzești și o să descoperi că poți bea și altceva decât cafea sau vin între mese.
-Redu consumul de alcool și cafele în exces. Hai că de o lună încoace tot ciocnim paharele. Poate că e vremea unei pauze de câteva zile bune, sau săptămâni fără alcool. Voi decideți!
-Prioritizează-te pe tine anul ăsta și nu te supăra dacă rezultatele tale nu vin rapid ca fulgerul. Înseamnă că măsurile luate de tine nu sunt corecte, nu sunt bine adaptate ție, nu că ai tu ceva ce nu poate fi elucidat. Dacă simți nevoia unui ajutor în tot acest proces, nu ezita să cauți un specialist care să îți fie alături!