Vânătoarea de ouă, picnicurile în familie, savurarea unui gigot de miel sau a unei omlete pascale – toate acestea sunt obiceiuri moștenite de-a lungul istoriei. Iată o scurtă trecere în revistă a tradițiilor.
Ouă din ciocolată
Pentru majoritatea francezilor, Paștele este sinonim cu ciocolata – mai exact, cu ouăle din ciocolată. Totul a pornit de la ouă. Pentru creștini, Duminica Paștelui marchează sfârșitul Postului Mare, o perioadă de 40 de zile de post în care, odinioară, era interzis consumul de ouă. Astfel, credincioșii sărbătoreau sfârșitul postului oferindu-și ouăle acumulate în acea perioadă.
În timp, ouăle au început să fie decorate, iar în secolul al XVIII-lea cineva a avut ideea să le golească și să le umple cu ciocolată.
Tradiții regionale cu ouă și ouă din ciocolată
Tradițiile legate de ouăle din ciocolată variază în funcție de regiune. În majoritatea locurilor se spune că clopotele sunt cele care lasă dulciurile în grădini, pentru celebra vânătoare de ouă. Această legendă provine din tradițiile creștine, deoarece clopotele nu mai bat după Joia Mare, pentru a comemora crucificarea lui Hristos, și răsună din nou în Duminica Paștelui.
În Alsacia, în schimb, nu se face vânătoare de ouă – copiii își construiesc cuiburi mici, în care Iepurașul de Paște vine să lase ciocolata. Iar ouăle nu se consumă doar sub formă de ciocolată. Omleta pascală, mai puțin cunoscută, este încă o tradiție vie în anumite regiuni ale Franței, prilej de întâlnire cu familia sau prietenii.
Legenda spune că omleta pascală datează din anul 800. Se zice că Guillaume d’Aquitaine oferea o omletă vasalilor săi de Paște. După interdicția de a consuma ouă în timpul postului, oamenii mergeau din fermă în fermă pentru a le colecta și a le transforma în omlete pentru cei săraci.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Această tradiție s-a pierdut treptat în nordul Franței, dar în sud, mai ales în Occitania, ea este încă prezentă sub forma de oumeleto. Rețetele variază: cu asparagus în sud, spre Pirinei, în ținuturile catalane, cu cârnați uscați în Béarn, cu rom și zahăr în Ax-les-Thermes (Ariège), sau chiar cu o omletă gigantică în Haux (Gironda) – făcută din 4.000 de ouă, 45 kg de slănină, usturoi și ceapă, savurată de peste 1.000 de persoane.
Ouăle sunt printre alimentele preferate ale francezilor și, din fericire, sunt foarte la îndemâna tuturor.
Mielul pascal
Ouăle nu sunt singurele alimente îndrăgite de francezi la Paște. Miell este și el pe masa de sărbătoare. În Alsacia se pregătesc Lamalas, brioșe în formă de miel.
Iar mielul este o adevărată vedetă de Paște. Începutul primăverii este perioada ideală pentru consumul lui, iar tradițiile religioase l-au făcut simbolul inocenței și jertfei. În religia creștină, este legat de povestea lui Avraam, care a sacrificat un miel în locul fiului său, la porunca lui Dumnezeu. În religia evreiască, mielul este legat de cele zece plăgi ale Egiptului, când evreii și-au marcat ușile cu sânge de miel pentru ca îngerul nimicitor să-i ocolească.
De Paște, mielul este adesea servit în Franța cu fasole verde.
Cum arată un meniu pascal tradițional
Aperitivele tradiționale de Paște
În multe regiuni ale Franței, masa de Paște începe de obicei cu un pateu de Paște, umplut la alegere cu carne de vițel, iepure, porc, spanac, anghinare, sfeclă elvețiană (mangold), ouă fierte tari. O altă legumă pusă în valoare este sparanghelul, care abia a apărut pe tarabele din Franța, în primele luni de primăvară. Se potrivește perfect cu un sos mousseline sau olandez.
O altă opțiune ar fi un aperitiv pe bază de legume de sezon (bob, ridichi, praz tânăr etc.) și ouă – fierte la cuptor, poșate, moi sau tari, ouăle, cum spuneam, rămân unul dintre alimentele emblematice ale Paștelui.
Felurile principale ale mesei de Paște
Piesa de rezistență a mesei tradiționale de Paște este, fără îndoială, mielul pascal.
Poate fi gătit sub forma unui navarin (o tocană), alături de legume de sezon, ca să-și dezvăluie pe deplin aromele. Sau pregătită o pulpă întreagă la cuptor ori în crustă de aluat fraged.
Adesea este folosit și umărul de miel, umplut și rulat, apoi fript. Alternativ, un carré de miel (costițe întregi) este foarte apreciat: se gătește simplu la cuptor, cu puțin usturoi și cimbru sau acoperit cu o crustă de ierburi aromatice.
Pentru cei care nu apreciază mielul, alternativa poate fi un prepart pe bază de carne de iepure, de asemenea foarte popular în această perioadă.
Deserturile clasice ale meniului pascal
La momentul desertului, când copiii deja au plecat în căutarea ouălor din ciocolată, se savurează o brioșă de Paște sau prăjituri în formă de iepuraș, miel sau clopoțel.
Am putea chiar găsi pe masa francezilor un tort în formă de cuib care să ascundă în el ouă din ciocolată.
Iar pentru cei care preferă un desert mai răcoritor și ușor, căpșunile, sunt așezată alături de ciocolată și încheie astfel un prânz destul de consistent, scrie Marie Claire.