Cum se adaptează producătorii mexicani de avocado la schimbările climatice și la nevoia de sustenabilitate. Se urmărește eliminarea completă a emisiilor de carbon în decurs de zece ani

noua strategie ambientala a industriei de avocado din Mexic Foto: Pixabay

Producătorii și comercianții de avocado din Mexic, țara care deține recordul de producție al acestui fruct tot mai căutat la nivel internațional, au pus la punct recent direcțiile strategice de dezvoltare viitoare a sectorului, în contextul crizei climatice și a presiunilor tot mai mari pentru ecologizarea culturilor, scrie publicația fruitnet.com.

Se știe că pe cât de sănătos este acest fruct, pe atât de problematică este problema ambientală legată de producția sa, care presupune un consum foarte mare de apă, dar și de transportul său pe mai multe continente, transporturile fiind o cauza majoră a încălzirii globale prin emisiile de dioxid de carbon.

În aceste condiții, planul discutat abordează patru domenii-cheie de mediu și urmărește atingerea emisiilor nete zero până în 2035, fiind menit să îmbunătățească responsabilitatea ambientală a acestei activități economice foarte profitabile.

Acest pact pentru sustenabilitate reunește membri ai Apeam, o mare asociație e cultivatorilor și exportatorilor, și ai MHAIA, Asociației Importatorilor de Avocado Hass din Mexic, stabilind angajamente clare și obiective măsurabile pentru a continua progresul în direcția sustenabilității.

Apa, biodiversitatea, clima și defrișarea

Potrivit sursei citate, strategia a fost elaborată împreună cu părți interesate din producția de avocado și consultanți de mediu – Pollination Group și Innovagro. Ea se concentrează pe patru domenii prioritare: apa, biodiversitatea, clima și defrișarea.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În ceea ce privește apa, industria se angajează să implementeze un program de gestionare durabilă a resurselor de apă în toate zonele de producție, inclusiv în livezi și unități de ambalare, până în 2026. În prezent, peste 60% din livezile din Michoacán se bazează exclusiv pe ploi, iar alte 35% utilizează metode avansate precum irigarea prin picurare și microaspersie. Această inițiativă completează eforturile actuale de conservare a bazinelor hidrografice din cadrul programului de Restaurare Forestieră al Apeam.

În ceea ce privește biodiversitatea, industria va introduce anul acesta o strategie și un plan de acțiune pentru conservarea biodiversității și a conectivității ecologice, protejând și restaurând ecosistemele locale. Inițiativele actuale includ gestionarea integrată a dăunătorilor și protecția polenizatorilor. De asemenea, peste 1,6 milioane de copaci au fost plantați prin parteneriatul MHAIA cu Forests for Monarchs. Aceste eforturi urmăresc protejarea, conservarea și restaurarea diversității florei și faunei și susținerea sănătății ecosistemelor din zonele de producție de avocado.

Industria mexicană a avocado urmărește, totodată, reducerea impactului asupra mediului și creșterea captării carbonului, deschizând drumul către o amprentă de carbon net zero de-a lungul întregului lanț de aprovizionare până în 2035.

Proiecte de reîmpădurire

În plus, până în 2035, industria își propune să atingă un peisaj cu defrișare netă zero prin colaborarea cu autoritățile guvernamentale. Anul acesta va fi realizat un studiu de referință pentru a identifica zonele împădurite care necesită protecție, gestionare și restaurare. Proiectul de Restaurare și Reîmpădurire a Peisajului Avocado a plantat deja peste 3,6 milioane de pini, subliniind un angajament puternic față de conservarea pădurilor.

Ernesto Enkerlin, consultant de mediu la Innovagro, a declarat că această inițiativă reprezintă o schimbare transformativă în cadrul acestei industrii.

„Această inițiativă nu este doar despre stabilirea unor obiective, ci despre cultivarea unei etici comune în industrie, axată pe sustenabilitate, care să ne ghideze în viitor. Promovăm un angajament profund față de protecția mediului, care penetrează fiecare nivel al operațiunilor noastre. Prin colaborarea diverselor părți interesate, redefinim responsabilitatea noastră colectivă față de mediul natural și comunitățile noastre, asigurând o moștenire a unei culturi conștiente și cu impact durabil”, a spus el.

Totodată, un reprezentant al asociației de producători implicate va publica la fiecare semestru un raport detaliat despre practicile active în domeniul sustenabilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *