Cum să obții căpșuni mai mari în propria grădină / Sfaturi de la specialiști

Cum să obții căpșuni mai mari Foto: Pexels

Pasionații de grădinărit care cultivă căpșuni în propria grădină s-ar putea să se întrebe la un moment dat dacă este vreun secret pentru a obține căpșuni mai mari și recolte mai bogate.

Uneori, fructele pot să rămână mici din cauza soiului ales sau a întreținerii. Dar specialiștii vin cu câteva sfaturi pentru a obține fructe mai mari și culturi mai bogate.

  1. Alegeți soiul cu grijă

Există multe tipuri de căpșuni care pot fi cultivate într-o grădină sau în ghiveci. Există căpșuni care rodesc veșnic sau care produc mai multe recolte în fiecare an. Sunt, de asemenea, tipuri de căpșuni cu rod în iunie, care produc o singură recoltă mare de la mijlocul lunii iunie până la începutul lunii iulie. Așadar, dacă vă doriți să cultivați căpșuni mai mari, atunci alegerea soiului potrivit este esențială.

Kate Brines de la Stark Bro’s Nurseries & Orchards recomandă căpșunile de iunie. Despre acestea spune că sunt, de obicei, „cel mai bun pariu” dacă doriți fructe mari. Astfel de soiuri au un randament mare, dar într-o perioadă mai scurtă decât alte tipuri de căpșuni.

  1. Atenție la locul unde le plantați

Pe lângă alegerea unui soi care produce fructe mari, locația este crucială pentru a maximiza dimensiunea fructelor. Plantele de căpșuni au nevoie de soare pentru a produce fructe, așa că plantați-le într-un loc însorit, unde să primească zilnic cel puțin șase până la opt ore de soare, arată Homes and Gardens.

Evitați locurile care sunt umbrite de copaci sau clădiri pentru perioade mari de timp din zi. Acest lucru va avea un impact asupra fructificării plantei. Dacă vreți să cultivați căpșuni în ghiveci, amplasați recipientul în cel mai însorit loc, pentru a produce fructe abundente.

Căpșunile se dezvoltă bine într-un tip de sol fertil care să fie bine drenat, deoarece plantele nu răspund bine dacă stau în sol îmbibat. Atunci când plantați căpșuni, coroana plantei trebuie să fie ușor deasupra nivelului solului, iar rădăcinile sunt răspândite în sol pentru a oferi acces la nutrienți valoroși.

Plantarea coroanei prea adânc este o problemă comună a căpșunilor care poate duce la putrezirea coroanei.

  1. Folosiți fertilizanți potriviți

Hrănirea anuală a căpșunilor va ajuta la creșterea recoltelor. Fertilizați plantele la începutul primăverii și în timpul sezonului de vegetație. Acest lucru se poate face prin aplicarea unui produs granular cu eliberare lentă sau prin adăugarea de materie organică și prelucrarea acesteia în teren. Există opțiuni de produse organice pentru fertilizarea căpșunilor, inclusiv produse precum făina de oase, granule de gunoi de pui sau făină de varec. Îngrășămintele organice sunt, în general, mai bune de folosit decât produsele chimice.

Odată ce plantele de căpșuni încep să înflorească, adăugarea unui îngrășământ bogat în potasiu poate încuraja dezvoltarea fructelor. Un astfel de produs poate fi un îngrășământ lichid care se amestecă atunci când udați plantele la fiecare câteva săptămâni în timpul sezonului.

  1. Îndepărtarea regulată a stolonilor

Plantele de căpșuni vor produce o multitudine de stoloni în fiecare an. Cultivatorii vor folosi în mod normal acești stoloni pentru a cultiva noi plante. Cert este că dacă doriți să creșteți căpșuni mai mari, este mai bine să îi îndepărtați.

Tăierea stolonilor va ajuta la direcționarea energiei spre producția de fructe. Stolonii sunt de ajutor, deoarece fac plante noi, dar o fac în detrimentul creșterii plantei existente.

Îndepărtarea regulată a stolonilor pe măsură ce aceștia încep să se dezvolte menține toată energia pentru a dezvolta fructele și a crește căpșuni mai mari.

  1. Replantarea

Plantele de căpșuni au o perioadă de productivitate ridicată. Aceasta tinde să fie de trei sau patru ani, iar după aceea fructificarea scade – din acest motiv, mulți cultivatori își înlocuiesc plantele la fiecare trei ani.

Pentru a vă păstra grădina de legume plină de plante viguroase de căpșuni care produc recolte mari de fructe mari, este important să reînnoiți regulat patul de căpșuni. Puteți lua butași de plante și să cultivați căpșuni noi din stoloni, sau să cultivați plante de căpșuni din semințe.

Având un amestec de plante de vârste diferite înseamnă că puteți menține patul productiv an de an pentru a vă furniza o recoltă mare de căpșuni mari.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *