Cum să faci o ceașcă de cafea sănătoasă, conform unui dietetician. Modul în care o prepari poate face diferența

O ceașcă de cafea poate fi mai sănătoasă în funcție de cum o prepari. Foto: Dreamstime

O ceașcă de cafea imediat după trezire este ritualul de dimineață pentru multe persoane. Cofeina ajută la combaterea oboselii și la îmbunătățirea vigilenței mentale, energizându-ne pentru întreaga zi. Unele cercetări arată că poate îmbunătăți, de asemenea, performanța atletică și poate reduce riscul de depresie și declin cognitiv, arată Helth.

Cafeaua este, de asemenea, bogată în antioxidanți care ajută la neutralizarea compușilor dăunători numiți radicali liberi care pot provoca inflamații, deteriorarea celulelor și boli. Consumul a 2-3 cești de cafea pe zi este asociat cu rate mai scăzute ale afecțiunilor cronice precum diabetul, sindromul metabolic, bolile de inimă și cancerul.

Cu toate acestea, nu orice ceașcă de cafea e la fel de bună. Puteți alege diferite metode de preparare, la ibric, la filtru sau multe altele. S-ar putea să vă gândiți la modul în care aceste opțiuni pot afecta gustul cafelei. Dar ele vă pot afecta și sănătatea. Cercetările arată că conținutul de antioxidanți al ceștii de cafea variază foarte mult în funcție de metoda de preparare și de tipul de cafea pe care îl alegeți. Acest lucru ar putea determina în ce măsură cafeaua de dimineață este benefică pentru sănătate sau nu.

Metoda de preparare

Există multe modalități de preparare a cafelei, însă metodele filtrate, cum ar fi picurarea, turnarea, Aeropress sau capsulele de cafea filtrează uleiurile și particulele. Între timp, metodele nefiltrate precum presa franceză, prepararea la rece sau cafeaua turcească (la ibric) permit uleiurilor și particulelor să ajungă în ceașca finală. Acest lucru dă o aromă mai bogată, dar poate avea unele consecințe negative asupra sănătății.

Un studiu norvegian cu peste 500.000 de participanți a constatat că consumul de cafea nefiltrată este asociat cu un risc mai mare de mortalitate decât consumul de cafea filtrată.

Cercetătorii observă că acest lucru se poate datora în parte faptului că unele dintre particulele care rămân în cafeaua nefiltrată, numite diterpene, sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de colesterol. Cafeaua nefiltrată are o cantitate de diterpene de aproximativ 30 de ori mai mare decât cafeaua filtrată.

Alegerea unei metode de preparare filtrată poate contribui la o cafea mai sănătoasă pentru inimă.

Tipul de cafea

Atunci când alegeți boabele de cafea, luați în considerare proveniența acestora și modul în care au fost prăjite.

Altitudinea la care sunt cultivate boabele de cafea afectează valoarea nutritivă a acestora, în special conținutul de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanții responsabili de majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale cafelei, astfel încât un conținut mai ridicat de polifenoli ar putea însemna o cafea mai sănătoasă.

Cafelele cultivate la altitudini mai mari tind să fie mai bogate în polifenoli. Acestea provin de obicei din țări precum Etiopia, Columbia și Guatemala, deși acest lucru depinde de regiunea în care au fost cultivate.

Cercetările arată că modul de prăjire a cafelei are, de asemenea, profiluri antioxidante diferite. Cafeaua ușor prăjită are cea mai mare cantitate de acid clorogenic și antioxidanți, care sunt asociați cu beneficii pentru sănătate precum reducerea riscului de diabet, cancer și boli cardiovasculare.

Studiile in vitro (în eprubetă) arată că beneficiile antiinflamatorii ale antioxidanților din cafea scad odată cu creșterea gradului de prăjire. Cafeaua ușor prăjită are cele mai multe proprietăți antiinflamatoare, iar cafeaua prăjită mai tare are cele mai puține.

Luați în considerare alegerea unei cafele cu o prăjire mai light, obținută din boabe cultivate la altitudini mari, pentru a obține cel mai mare conținut de antioxidanți din ceașca de cafea.

Cafeaua filtrată vs. Espresso

Cafeaua filtrată folosește gravitația pentru a permite apei să picure și să creeze infuzia. Espresso utilizează apă presurizată și boabe fin măcinate pentru o băutură mai concentrată și energizantă.

Cercetările au stabilit că cafeaua filtrată conține mai puține diterpene dăunătoare decât cafeaua nefiltrată. Espresso, în schimb, are un conținut de diterpene undeva între cafeaua filtrată și cea nefiltrată. Acesta ar putea fi motivul pentru care consumul zilnic de 3-5 cești de espresso este asociat cu niveluri mai ridicate ale colesterolului total.

Cu toate acestea, un studiu a comparat cafeaua preparată la rece, espresso, presa franceză și Aeropress pentru a vedea care are cea mai mare activitate antioxidantă. Cercetătorii au constatat că espresso și cea preparată la rece aveau cea mai mare cantitate de polifenoli și acid clorogenic.

Espresso poate oferi beneficii antioxidante și un plus de energie. Cu toate acestea, din cauza conținutului său concentrat de cofeină și a nivelurilor mai ridicate de diterpene, cel mai bine este să îl savurați cu moderație.

Cafea fierbinte vs. cafea cu gheață

Mai multe studii au constatat că cafeaua preparată la cald are concentrații mai mari de antioxidanți decât cafeaua preparată la rece. Deoarece antioxidanții sunt responsabili de beneficiile cafelei pentru sănătate, acest lucru sugerează că cafeaua fierbinte poate fi mai bună pentru sănătatea generală.

Cafeaua rece poate fi, de asemenea, mai puțin acidă decât cafeaua fierbinte. Un studiu a constatat o variabilitate minimă a nivelurilor de pH ale cafelei preparate la rece și ale cafelei preparate la cald, dar cafeaua preparată la rece avea mai puțini compuși acizi. Acest lucru poate explica de ce cafeaua preparată la rece tinde să provoace mai puține simptome digestive neplăcute decât cafeaua preparată la cald, în special dacă aveți reflux acid.

Cum să vă faceți cafeaua mai sănătoasă

Deși mulți oameni savurează o ceașcă de cafea neagră, mulți alții preferă să adauge frișcă, zahăr și altele. Cu toate acestea, ceea ce adăugați la cafea poate modifica foarte mult efectele acesteia asupra sănătății. Băuturile de cafea sunt una dintre principalele surse de zahăr adăugat în alimentația americanilor.

Consumul excesiv de zaharuri adăugate poate duce la afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. De aceea este important să țineți cont de aportul total de zaharuri adăugate. Experții recomandă să păstrați zaharurile adăugate sub 10% din totalul caloriilor zilnice. Consumul ocazional al unei băuturi de cafea puternic îndulcite probabil că nu vă va afecta în mod semnificativ sănătatea. Dar dacă este o rutină zilnică, scăderea treptată a conținutului de zahăr poate fi benefică.

Băuturile de cafea cu lapte au, de asemenea, beneficii nutriționale diferite. Laptele de lapte și de soia sunt surse de proteine de înaltă calitate, care pot promova sațietatea și sănătatea musculară. Acestea sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de calciu. Alte lactate populare, cum ar fi laptele de migdale sau de ovăz, pot adăuga carbohidrați și grăsimi. Dar conțin proteine minime.

O analiză rapidă

Cercetările arată că consumul de cafea filtrată, ușor prăjită poate aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate. Filtrul reține diterpenele care cresc colesterolul, dar veți obține totuși o mulțime de antioxidanți care promovează sănătatea. Dacă vă îngrijorează refluxul acid, încercați cafeaua preparată la rece. Asta are mai puțini compuși acizi decât cafeaua preparată la cald.

De asemenea, luați în considerare faptul că ceea ce adăugați în cafea ar putea modifica efectele acesteia asupra sănătății. Consumul regulat de cafea îndulcită poate contribui la aportul total de zahăr adăugat. Asta ar putea crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli de inimă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *